Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik królewski znają już chyba wszyscy. Ja tym razem nieco zmodyfikowałam podstawowy przepis i upiekłam sernik z serków homogenizowanych na ciemnym cieście z mozaikowym wnętrzem. Przyznam, że wyszedł pyszny i mocno puszysty.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, proszek do pieczenia, kakao oraz masło. Całość siekamy nożem do lekkiego połączenia składników. Dodajemy żółtka i zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na dwie części.
Formę o wymiarach 25x36cm wykładamy papierem do pieczenia. Spód wyklejamy jedną częścią ciasta.
Drugą część owijamy folią i wkładamy do lodówki.
Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier a następnie po jednym żółtku. Nie przerywając ucierania dodajemy serki homogenizowane a na końcu proszek budyniowy. Miksujemy do połączenia składników.
Masę serową dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.
Na ciasto wykładamy białą masę serową a następnie łyżką rozkładamy masę z dodatkiem kakao. Patyczkiem do szaszłyków lub wykałaczką robimy na masie esy floresy.
Z białek ubijamy sztywną pianę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier. Gotową wykładamy na masę serową.
Na wierzch ścieramy schłodzoną część ciasta.
Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º, pieczemy 60 minut. Gotowy sernik pozostawiamy na ok 15 minut w zamkniętym piekarniku, po tym czasie uchylamy drzwiczki i pozostawiamy sernik do całkowitego wystudzenia.
Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Mamy teraz sezon na szparagi. Kiedyś to warzywo, było bardzo ekskluzywne ale...
Odsłon: 136
Idealna ryba na piątkowy grill. Doprawiona na ostro była gotowa w 15 minut.
Odsłon: 23
Mięciutkie i rozpływające się w ustach i co najważniejsze gotowe w 5 minut! P...
Odsłon: 20
Mamy teraz sezon na szparagi. Kiedyś to warzywo, było bardzo ekskluzywne ale...
Odsłon: 136
Idealna ryba na piątkowy grill. Doprawiona na ostro była gotowa w 15 minut.
Odsłon: 23
Mięciutkie i rozpływające się w ustach i co najważniejsze gotowe w 5 minut! P...
Odsłon: 20
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, proszek do pieczenia, kakao oraz masło. Całość siekamy nożem do lekkiego połączenia składników. Dodajemy żółtka i zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na dwie części. Formę o wymiarach 25x36cm wykładamy papierem do pieczenia. Spód wyklejamy jedną częścią ciasta. Drugą część owijamy folią i wkładamy do lodówki.
Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier a następnie po jednym żółtku. Nie przerywając ucierania dodajemy serki homogenizowane a na końcu proszek budyniowy. Miksujemy do połączenia składników. Masę serową dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.
Na ciasto wykładamy białą masę serową a następnie łyżką rozkładamy masę z dodatkiem kakao. Patyczkiem do szaszłyków lub wykałaczką robimy na masie esy floresy.
Z białek ubijamy sztywną pianę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier. Gotową wykładamy na masę serową. Na wierzch ścieramy schłodzoną część ciasta. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º, pieczemy 60 minut. Gotowy sernik pozostawiamy na ok 15 minut w zamkniętym piekarniku, po tym czasie uchylamy drzwiczki i pozostawiamy sernik do całkowitego wystudzenia. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Przepisy Desery
Desery
Truskawkowo-rabarbarowe tiramisu
Desery
Ptysie z bitą śmietaną
Desery
Ucierane ciasto z rabarbarem
Desery
Ciasto palma
Truskawkowo-rabarbarowe tiramisu
Tiramisu to klasyczny, włoski deser, co nie znaczy, że nie można go modyfikow...
Odsłon: 185
Ptysie z bitą śmietaną
Dzisiaj po raz pierwszy przygotowałam ptysie z bitą śmietaną. Bałam się zab...
Odsłon: 198