Do góry

Desery Przepis na:

Sernik na herbatnikach z mlekiem w proszku.

Sernik na herbatnikach z mlekiem w proszku.

Autor:

Przepisów i artykułów: 623 Ocena: 3792

Dodano:

Odsłon: 32

Podam wam przepis na sernik który wymyśliłam wczoraj późnym wieczorem, co mi przyszło do głowy to dodawałam. Sernik wyszedł przepyszny, jest w nim mało pracy w wykonaniu za to znika w mgnieniu oka. Kto uwielbia serniki powinien skorzystać z tego przepisu będzie po prostu zachwycony a sernik podbije wasze serca i podniebienia.

Składniki

  • 60 sztuk herbatników,
  • 200 g margaryny,
  • 5 jajek,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 500 g twarogu,
  • 1,5 szklanki mleka w proszku (szklanka pojemność 210 ml),
  • 1,5 czubatej łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego,
  • 250 g borówek lub innych owoców.
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sernik na herbatnikach z mlekiem w proszku.

Przygotowanie

  1. Do miski pokruszyć herbatniki nie muszą być na miazgę, margarynę rozpuścić i wlać do herbatników. Całość wymieszać łyżką następnie połączyć ręką herbatniki z margaryną na jednolitą masę.

  2. Do drugiej miski wbić całe jajka i wsypać cukier. Całość zmiksować na jednolitą masę tak aby nie było czuć cukru.

  3. Jak mamy już dokładnie zmiksowaną masę jajeczną dodać twaróg półtłusty ( ja miałam dwie kostki tak jakby mielone dlatego nie mieliłam go ) oraz wsypać mleko w proszku i aromat oraz proszek do pieczenia, całość dokładnie zmiksować, następnie dodać mąkę ziemniaczaną i również zmiksować do połączenia się składników.

  4. Do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia można mniejszą jeśli ktoś chce wyższy sernik. Wyłożyć przygotowane wcześniej herbatniki z margaryną, na herbatniki ułożyć umyte i osuszone borówki, na borówki wylać przygotowaną masę twarogową.

  5. Tak przygotowany sernik wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 190 stopni i piec 35 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia. Sernik wyjąć z piekarnika i najlepiej pozostawić na całą noc do całkowitego ostygnięcia. Następnego dnia posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

  6. Ostudzony sernik odjąć od papieru do pieczenia ( bardzo ładnie odchodzi nic się nie przykleja ). Kroić według swego uznania ( również dobrze się klei nic się nie łamie ani nie rozsypuje ). Jest po prostu idealny choć powstał z mojej głowy to jestem z niego bardzo dumna.

  7. Sernik wyszedł bardzo smaczny nie ma zakalca. Znika szybciej niż to możliwe. Nadaje się idealnie do kawy dla gości jak również na różnego rodzaju przyjęcia. A dodane borówki świetnie podkreślają smak sernika. Jeśli ktoś nie lubi borówek można spróbować dodać inny owoc. Jak zwykle nie mogę dodawać zdjęć dlatego zapraszam na mój blog.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń