Do góry

Desery Przepis na:

Sernik na zimno

Sernik na zimno

Autor:

Przepisów i artykułów: 582 Ocena: 10474

Dodano:

Odsłon: 2804

Sernik dekorowany domowymi bratkami.

Składniki

  • sernik z wiaderka 1 kg
  • śmietana 30 % 150 g
  • mleko 1/2 szklanki
  • żelatyna 2 łyżki
  • cukier puder 3/4 szklanki
  • 1 cukier waniliowy
  • biszkopty okrągłe ok.10 sztuk
  • ok. 10 truskawek
  • galaretka zielona
  • ew. 1 czerwona galaretka ( do truskawek )
  • Zielony barwnik + alkohol
  • kilka bratków i listki mięty
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Tortownica 20 lub 22 cm.
    Mleko zagotować, odstawić wsypać żelatynę i mieszając rozpuścić.
    Twaróg krótko zmiksować z śmietaną, cukrem pudrem i waniliowym.
    Do jeszcze płynnej i lekko ciepłej żelatyny dodać 1-2 łyżki masy serowej i wymieszać rózgą.
    Stopniowo dodawać ser, mieszając. Masę wstawić na chwilę do lodówki.
    Spód tortownicy wyłożyć biszkoptami, przelać część masy, ułożyć truskawki, wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.
    Potem przelać pozostałą część masy.
    Odrobinę zielonego barwnika rozpuszczamy z kilku kropelkach alkoholu
    Gdy sernik trochę stężeje barwnikiem za pomocą patyczka rysujemy esy floresy.
    Na całkowicie stężały sernik układamy bratki, listki mięty i wylewamy galaretkę.
    Wstawiamy do lodówki.
    Porada. Możemy też truskawki zanurzyć w dodatkowej galaretce.
    Gdy stężeje wyciąć każdą truskawkę razem z galaretką i taką nałożyć na masę serową. Daje to fajny efekt.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń