Do góry

Desery Przepis na:

Sernik na zimno margaretka

Sernik na zimno margaretka

Autor:

Przepisów i artykułów: 343 Ocena: 1542

Dodano:

Odsłon: 316

Sernik na zimno na herbatnikach, z ciastkami kruchymi z marmoladą tzw. margaretkami i galaretką cytrynową na wierzchu.

Składniki

  • ok. 10szt. herbatników
  • 250g białego sera półtłustego w kostce (mielonego)
  • 2 serki waniliowe po 140g każdy
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2-3 łyżeczki żelatyny (ilość na 0,5l płynu)
  • ok. 10 okrągłych ciastek z galaretką
  • 1 galaretka cytrynowa
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sernik na zimno margaretka

Przygotowanie

  1. Foremkę o wymiarach ok. 12x22cm wyłożyłam folią spożywczą. Na dnie ułożyłam obok siebie herbatniki. Ser biały przełożyłam do miski. Dodałam serki waniliowe i cukier puder i zblendowałam wszystko razem na jednolitą masę serową. Do szklanki wsypałam 3 płaskie łyżeczki żelatyny. Taką ilość na 0,5l płynu miałam podaną na opakowaniu, ale żelatyna każdego producenta może mieć inne proporcje, więc na wszelki wypadek, proszę się kierować wytycznymi na opakowaniu. Zelatynę rozpuściłam w 0,5 szklanki gorącej wody i odstawiłam ją do wystygnięcia. Przestudzoną żelatynę wymieszałam dokładnie z masą serową i wyłożyłam na herbatniki. Na masie serowej ułożyłam ciastka z galaretką. Formę wstawiłam do lodówki. Galaretkę cytrynową rozpuściłam w 400ml gorącej wody i wystudziłam najpierw na blacie, apotem w lodówce. Tężejącą wyłożyłam na ciasto. Ciasto ponownie wstawiłam do lodówki. Powinno się chłodzić minimum kilka godzin. Po tym czasie można ciasto wyjąć z formy i pokroić na kawałki. Najładniej wygląda jeśli dzielimy ciasto według ciastek, czyli jeden kawałek ciasta powinien obejmować całe ciasto na wierzchu bez jego dzielenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń