Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik na zimno na herbatnikach, z ciastkami kruchymi z marmoladą tzw. margaretkami i galaretką cytrynową na wierzchu.
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38423
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 1251
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38423
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 1251
Składniki
Foremkę o wymiarach ok. 12x22cm wyłożyłam folią spożywczą. Na dnie ułożyłam obok siebie herbatniki. Ser biały przełożyłam do miski. Dodałam serki waniliowe i cukier puder i zblendowałam wszystko razem na jednolitą masę serową. Do szklanki wsypałam 3 płaskie łyżeczki żelatyny. Taką ilość na 0,5l płynu miałam podaną na opakowaniu, ale żelatyna każdego producenta może mieć inne proporcje, więc na wszelki wypadek, proszę się kierować wytycznymi na opakowaniu. Zelatynę rozpuściłam w 0,5 szklanki gorącej wody i odstawiłam ją do wystygnięcia. Przestudzoną żelatynę wymieszałam dokładnie z masą serową i wyłożyłam na herbatniki. Na masie serowej ułożyłam ciastka z galaretką. Formę wstawiłam do lodówki. Galaretkę cytrynową rozpuściłam w 400ml gorącej wody i wystudziłam najpierw na blacie, apotem w lodówce. Tężejącą wyłożyłam na ciasto. Ciasto ponownie wstawiłam do lodówki. Powinno się chłodzić minimum kilka godzin. Po tym czasie można ciasto wyjąć z formy i pokroić na kawałki. Najładniej wygląda jeśli dzielimy ciasto według ciastek, czyli jeden kawałek ciasta powinien obejmować całe ciasto na wierzchu bez jego dzielenia.