Do góry

Desery Przepis na:

Sernik na zimno "toffi" z pianką

Sernik na zimno toffi z pianką

Autor:

Przepisów i artykułów: 520 Ocena: 6946

Dodano:

Odsłon: 1362

Sernik na cieście czekoladowym.Masa serowa z gotowanym budyniem i masą krówkową. Na górze pianka galaretkowa. Całość bardzo pyszna.

Składniki

  • CIASTO CZEKOLADOWE:
  • -2 czekolady o smaku Toffi -1/2 masła tj. 100 g. -5 jajek
  • -1 cukier waniliowy -150 g. cukru tj.ok. 3/4 szklanki
  • -150 g. mąki tj. czubata szklanka -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • MASA SEROWA TOFFI:
  • -1 budyń Toffi (ten był z cukrem) -1/2 l. mleka -1 kg. sera z wiaderka
  • -500 g. serka mascarpone -1 puszka masy krówkowej czekoladowej-400 g.
  • -1 op. żelatyny-50 g. -3/4 szklanki wody
  • CIASTKA: 35-40 szt. biszkopcików
  • PIANKA:
  • -3 galaretki agrestowe-można inne -1 l. wody
  • -0,5 l. śmietanki 30 %. -3 łyżki cukru pudru -1 śmietan-fix
  • DEKORACJA:
  • -ok. 1 szklanki rodzynek w czekoladzie
  • -garść mielonych migdałów -garść kokos
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. ciasto-Czekolady wraz z masłem rozpuścić nad parą. Ostudzić do letniego. Dodać tutaj żółtka i wymieszać.
    Białka wlać do większej miski.Ubić ze szczyptą soli, potem porcjami cukru. Zmniejszyć mikser na niskie obroty i dodawać po trochu czekolady z żółtkami.Na koniec przesiewać mąkę z proszkiem i ją delikatnie wymieszać. Starać się nie za długo. Wylać do blaszki 30x40, wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piec w 175*ok.25-30 min.Ciasto po upieczeniu, odwrócić, zdjąć papier i ostudzić.Ciasto przełożyć z powrotem do tej samej blaszki. Dobrze jak jest wyłożona papierem.

  2. Budynie ugotować na mleku, ostudzić do letniego. Od czasu do czasu mieszając, albo przykrywając folią.
    Żelatynę rozpuścić z gorącą wodą,ostudzić do letniego.
    Oba sery zmiksować, dodając po trochu budyniu, Potem zmiksować z masą krówkową.(puszka powinna mieć temp. pokojową) Na koniec dolewać po trochu żelatyny i zmiksować krótko. Zaraz wylać na ciasto w blaszce.

  3. Ułożyć biszkopciki i schłodzić.

  4. pianka-Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Ostudzić do lekkiego tężenia. Śmietankę ubić z pudrem i śmietan-fixem. Dolewać po trochu tężejącą galaretkę i zmiksować. Wylać na biszkopciki.
    Udekorować w/g własnej fantazji. Ja ułożyłam ukośnie, czekoladowe rodzynki i obok posypałam mielonymi migdałami i kokosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ErJot 08 grudnia 2018 Masa serowa toffi - poezja smaków:) Kusząca propozycja:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 08 grudnia 2018 No i kolejny serniczek w innym wydaniu :)
Masz tych pomysłów bez liku, a ja mam słabość do serników, pychotka :D
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń