Do góry

Desery Przepis na:

Sernik na zimno z borówkami i czekoladą

Sernik na zimno z borówkami i czekoladą

Autor:

Przepisów i artykułów: 80 Ocena: 606

Dodano:

Odsłon: 2992

Pyszny i prosty do przygotowania sernik, idealny na upalne dni.

Składniki

  • borówka amerykańska 2 szk,
  • galaretka przezroczysta 1 szt,
  • śmietana 30 % lub 36% 300 ml,
  • jogurt grecki 800 g,
  • cukier puder 1/2 szk,
  • cukier waniliowy 1 op,
  • żelatyna 3 łyżki,
  • herbatniki 8 szt,
  • czekolada gorzka 100 g,
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sernik na zimno z borówkami i czekoladą

Przygotowanie

  1. Borówki myję i osuszam, galaretkę rozpuszczam w 250 ml, gorącej wody i studzę. Głęboką miskę wykładam folią aluminiową lub spożywczą, układam borówki i zalewam galaretką. Całość odstawiam do lodówki do stężenia.

  2. Żelatynę rozpuszczam w 1/3 szklanki gorącej wody. Śmietanę ubijam, dodaję cukier, cukier waniliowy i ponownie miksuję. Partiami dodaję jogurt i miksuję do momentu połączenia się składników. Delikatnie wlewam żelatynę i całość dokładnie miksuję. Na koniec dodaję czekoladę startą na tarce o dużych oczkach, delikatnie mieszam. Masę wykładam na galaretkę z borówkami.

  3. Herbatniki przekładam do woreczka i kruszę, posypuję sernik i delikatnie dociskam. Sernik schładzam w lodówce najlepiej przez noc. Na następny dzień wykładam na talerz tak aby herbatniki były na dole, a warstwa z borówkami u góry.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń