Do góry

Desery Przepis na:

Sernik na zimno z musem z mango i pomarańczy

Przepis dnia 2017-06-11
Sernik na zimno z musem z mango i pomarańczy

Autor:

Przepisów i artykułów: 72 Ocena: 1588

Dodano:

Odsłon: 9748

Sernik z tego przepisu jest wyjatkowo lekki, delikatny i kremowy. Podawany na zimno z orzeźwiającym musem owocowym idealnie nadaje się na letnie upały. A do tego to jak wygląda, niczym popołudniowe, letnie słońce w bezchmurny dzień. Sami spróbujcie.

Składniki

  • Masa serowa:
  • 1 wiadereczko (1 kg) twarogu sernikowego dwukrotnie zmielonego
  • 1,5 szkalnki (370 ml) śmietanki kremówki 30%
  • 0,75 szklanki (150 g) drobnego cukru
  • 1 opakowanie (16 g) cukru z wanilią
  • 3 łyżki (30 g) żelatyny
  • 0,75 szklanki (180 ml) gorącej wody
  • Mus:
  • 1 dobrze dojrzałe mango
  • 3 pomarańcze
  • 2 łyżki (20 g) żelatyny
  • 0,5 szklanki gorącej wody
  • Dodatkowo:
  • 100 g okrągłych biszkoptów
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sernik na zimno z musem z mango i pomarańczy

Przygotowanie

  1. 1) Biszkopty ułożyć na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia (dociąć papier do dna formy).

    2) Do misy miksera dodać twaróg, cukier oraz cukier z wanilią i miksować przez 2-3 min.

    3) Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 3-4 łyżki masy serowej i dokładnie wymieszać, w celu wyrównania temperatury.

    4) Nie przestając miksować, przygotowaną żelatynę powoli dolewać do całości.

    5) Kremówkę ubić na sztywno i dodać, miksując na małych obrotach.

    6) Przygotowaną masę serową wylać do przygotowanej wcześniej formy, wyrównać i odstawić do lodówki, do stężenia.

    7) Mango obrać, pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować blenderem na jednolity mus.

    8) Do musu z mango dodać sok wciśnięty z pomrańczy, a następnie żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie i jeszcze raz wymieszać.

    9) Kiedy sernik stężej (2-3h), zalać lekko tężejącym musem i ponownie odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

    10) Przed wyjęciem ciasta z tortownicy oddzielić je delikatnie nożem od jej brzegów. Do krojenia najlepiej używać ostrego noża.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń