Do góry

Desery Przepis na:

Sernik na zimno z owocami

Sernik na zimno z owocami

Autor:

Przepisów i artykułów: 140 Ocena: 2744

Dodano:

Odsłon: 225

Lekka pianka na bazie śmietanki i jogurtu, chrupiący ciasteczkowy spód i soczyste owoce to najmocniejsze punkty tego deseru. Dodatkowym jego atutem jest efektowny wygląd, zapewniony przez kontrastowe barwy pianki, malin i winogron.

Składniki

  • Herbatniki kakaowe - 100 g
  • Herbatniki jasne - 100 g
  • Masło - 75 g
  • Śmietana 30% - 150 ml
  • Jogurt naturalny - 150 ml
  • Cukier puder - 4 łyżki
  • Galaretka cytrynowa - 1 opakowanie rozpuszczone w 1 szklance (250 ml) wody
  • Galaretka agrestowa - 2 opakowania rozpuszczone w 3 szklankach wody
  • Maliny - 120 g
  • Winogrona - 150 g
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Sernik na zimno z owocami

Przygotowanie

  1. Spód: Herbatniki lekko blendujemy, zalewamy roztopionym masłem i ponownie dokładnie blendujemy. Fragmenty ciasteczek powinny być na tyle małe aby masą dało się równo wyłożyć spód formy. Masą herbatnikową wykładamy foremkę o wymiarach 19x26 cm wykładamy folią spożywczą, a na nią wykładamy masę ciasteczkową, wygładzamy i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.

  2. Pianka: Galaretkę cytrynową rozpuszczamy 1 szklance gorącej wody i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Schłodzoną śmietankę 30% ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy jogurt i chwilę ubijamy. Następnie powoli wlewamy zimną galaretkę i ubijamy aż masa zacznie gęstnieć. Połowę masy wylewamy na spód ciasteczkowy i układamy na niej maliny, lekko wciskając je w masę .Owoce zalewamy resztą masy i układamy na niej winogrona. Przekładamy foremkę do lodówki do czasu stężenia pianki.

  3. Galaretka: Dwie galaretki agrestowe rozpuszczamy w 3 szklankach wody i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Zimną galaretkę ostrożnie wylewamy na masę piankową z winogronami. Ponownie wstawiamy ciasto do lodówki aby galaretka całkowicie stężała.

  4. Ciasto można wyjąć z foremki delikatnie ciągnąc za wystające brzegi folii spożywczej i jednocześnie podważając spód łopatką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń