Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taki sernik może zastąpić tort na przyjęciu. Sernik warstwowy z polewą i owocami.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 939
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4184
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 286
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 790
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3643
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 749
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 939
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4184
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 286
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 790
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3643
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 749
Składniki
biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem.Miksując dodawać po żółtku. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia, jednocześnie mieszać ale już łopatką.Przelać do tortownicy 27 cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.20 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić bok, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć blaszkę i papier. Odstawić do przestygnięcia.Biszkopt włożyć z powrotem do tej samej tortownicy ale na dole z grubszą podkładką pod tort i wysoko zabezpieczonymi bokami.
krem czekoladowy-Nad parą roztopić czekolady w śmietance. Ostudzić i schłodzić przynajmniej z pół godziny w lodówce. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Schłodzoną czekoladową śmietankę, ubić z fixem a potem dwoma serami. Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Wylać do tortownicy i schłodzić przynajmniej z pół godziny w lodówce.
krem stracciatello-Czekoladę zetrzeć na tarce jarzynowej, albo drobno posiekać.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego. Schłodzoną śmietankę, ubić z fixem a potem dwoma serami.Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Dodać tartą czekoladę, wymieszać łopatką i wylać do tortownicy i schłodzić.
krem miętowy-Cukierki rozpuścić na piecu dodając z 1/4 szklanki wody. Ostudzić i wymieszać ze śmietanką, dodatkowo jeszcze schłodzić. Dalej postąpić jak poprzednie kremy. Wylać do tortownicy i schłodzić kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Po schłodzeniu i zastygnięciu galaretki, zdjąć rant z tortownicy i zabezpieczenia.Przełożyć sernik na paterę z podkładką pod torty.
polewa i dekoracje-Czekolady rozpuścić nad parą wraz ze śmietanką. Ostudzić do płynnego i posmarować boki i obrzeża sernika.Zaraz poukładać owoce tworząc koło. Udekorować kwiatkami z masy i miętą.Sernik przetrzymywać w lodówce.