Do góry

Desery Przepis na:

Sernik na zimno z polewą jagodowa

Sernik na zimno z polewą jagodowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 462 Ocena: 2964

Dodano:

Odsłon: 4056

Sernik na zimno z kisielem jagodowym to ciasto które powstało po przeglądzie szafek i lodówki. Trochę takie ciasto - czyszczenie zapasów. Ale muszę przyznać że efekt smakowy wyszedł bardzo fajny. W ogóle ciasto wyszło trochę w wersji fit, bo jest z samych zdrowych produktów. Spód zrobiony jest z musli. Masa serowa to biały ser połączony z serkiem waniliowym i galaretką, a wierzch to kisiel jagodowy z domowych powideł jagodowych.

Składniki

  • 1,5szkl. rozdrobnionego musli typu crunchy
  • 6 kostek gorzkiej czekolady
  • 70g masła
  • 250g białego sera zmielonego (najlepiej takiego na sernik)
  • 20g serka waniliowego
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 galaretka cytrynowa z pianką
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny
  • ok. 300ml konfitury z jagód/domowego gęstego kompotu
  • 2 kisiele o smaku owoców leśnych na 175ml wody każdy
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sernik na zimno z polewą jagodowa

Przygotowanie

  1. Musli wsypałam do miski. Margarynę roztopiłam w rondelku i wlałam do musli. Czekoladę rozpuściłam w mikrofali i również dodałam do musli. Wymieszałam wszystko aż składniki się trochę posklejały. Formę keksówkę wyłożyłam folią spożywczą przezroczystą. no wylepiłam wymieszanym musli i wstawiłam foremkę do lodówki żeby spód stwardniał. Biały ser zmiksowałam z serkiem waniliowym i cukrem pudrem. Galaretkę wsypałam do miseczki. Dodałam żelatynę i wymieszałam. Zalałam je ok. 3/4 szklanki gorącej wody i mieszałam aż proszek się dobrze rozpuścił. Odstawiłam galaretkę do wystudzenia. Gdy była chłodna zmiksowałam galaretkę z masą serową. Masę przelałam na schłodzony spód. Wyrównałam powierzchnię i wstawiłam do lodówki żeby masa stężała. Konfiturę z jagód czy też kompot (ciężko mi to nazwać, bo na konfiturę jagody za rzadkie, a na kompot trochę za gęste) przelałam do małego garnka i zagotowałam. Gy się zagotowały, zdjęłam jagody z ognia i wsypałam kisiele. Wymieszałam aż kisiel się rozpuścił i odstawiłam do wystygnięcia. Zimny kisiel przełożyłam na masę serową i ponownie wstawiłam do lodówki. Chłodziłam kilka godzin, a następnie wyjęłam ciasto z formy i pokroiłam.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń