Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik na zimno z truskawkami to rewelacyjny, orzeźwiający deser na gorące dni. Nasza propozycja to sernik na biszkopcie, zamiast ciasteczek upiekliśmy spód, który nadaje ciastu lekkości.
Blaszka o wymiarach 20x30 cm
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 506
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 840
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 506
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 840
Składniki
Oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj na puszystą masę z 2/3 cukru i cukrem waniliowym. Wymieszaj dokładnie z przesianymi przez sitko mąkami oraz proszkiem do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec dodaj do nich resztę cukru. Delikatnie połącz białka z masą z żółtek, cukru i mąki.
Przelej ciasto do natłuszczonej i oprószonej mąką formy o wymiarach około 20x30 cm lub tortownicy o średnicy 26 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 15-20 minut. Wyjmij i poczekaj, aż wystygnie.
Truskawki umyj, osusz i usuń z nich szypułki. Przekrój na połówki lub – jeśli są bardzo duże – ćwiartki. Ubij śmietanę z łyżką cukru pudru. Resztę cukru i cukier waniliowy wymieszaj z twarogiem. Połącz twaróg ze śmietaną na jednolitą masę (łyżką lub na niskich obrotach miksera).
Podgrzej mleko do temperatury około 60-70°C, zdejmij z palnika i wsyp żelatynę. Wymieszaj tak, by rozpuściła się bez grudek.
Do lekko przestudzonej żelatyny dodaj 2 łyżki masy serowej i dokładnie wymieszaj. Powtórz tę czynność jeszcze dwukrotnie, po czym połącz żelatynę z resztą masy serowej. Dokładnie wymieszaj. Przelej na wystudzony biszkopt. Część truskawek ułóż na masie serowej i w nią wciśnij. Wstaw do lodówki na co najmniej 3-4 godziny. Po tym czasie rozsyp resztę truskawek.
Gdy sernik zacznie tężeć, przygotuj galaretkę zgodnie z opisem na opakowaniu. Przestudzoną, ale wciąż płynną, wylej na ciasto i wstaw z powrotem do lodówki. Pozostaw na kolejnych kilka godzin – najlepiej na całą noc.