Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik na ciasteczkowym spodzie z truskawkami. Do jego przygotowania można wykorzystać dowolne sezonowe owoce. Jest tak dobre, że można je jeść na okrągło. Idealnie sprawdzi się w gorące dni.
Tortownica o średnicy 23 cm
Ciasteczka umieszczamy w malakserze i miksujemy przez około 5 min. Do rozdrobnionych ciasteczek dodajemy roztopione masło. Składniki łączymy ze sobą.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyścielamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy masę ciasteczkową, wyrównujemy powierzchnie.
Do miski przekładamy zmielony twaróg, serek mascarpone, cukier puder oraz cukier waniliowy. Wszystko razem miksujemy.
Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml zimnej wody, odstawiamy ją na 10 minut na bok aby napęczniała. Następnie przelewamy ją do niewielkiego garnka i podgrzewamy na wolnym ogniu, aby całkowicie się rozpuściła. Rozpuszczoną żelatynę ciągamy ją z palnika i czekamy aż lekko przestygnie.
Do jeszcze ciepłej żelatyny dodajemy dwie łyżki masy serowej. Składniki mieszamy do połączenia. Żelatynę przelewamy do masy serowej. Wszystko razem miksujemy.
Słodką śmietankę przelewamy do wysokiego naczynia. Ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy ją do masy serowej i delikatnie mieszamy.
Gotową masę serową przekładamy na ciasteczkowy spód. Wyrównujemy powierzchnię ciasta. Ciasto schładzamy przez około 2 godziny w lodówce.
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki. 700 g truskawek przekładamy do garnka, blendujemy i podgrzewamy (doprowadzamy do wrzenia). Następnie do truskawek dodajemy galaretkę, składniki energicznie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia galaretki. Odstawiamy na bok do wystudzenia. Lekko tężejący mus z truskawek wylewamy na górę ciasta. Sernik dekorujemy świeżymi truskawkami.
dietetyczna propozycja serniczka na zimno <dla fanów truskawkowej wariacji>
Odsłon: 56213
Gołąbki to bardzo smaczne, a przy tym efektowne danie. Klasyk polskiej kuchni...
Odsłon: 18838
Sezon na popierówki w pełni dziś proponuję pyszne pierogi idealne na letni ob...
Odsłon: 3416
Bardzo dobre ciasto. Słodycz ciasta przełamana kwasowością owoców i chrupką b...
Odsłon: 3109
Przygotowanie tego dania zajmuje mniej niż 30 minut, dlatego przygotuj ten ma...
Odsłon: 167
Podkręcona zupa ziemniaczana z serem i z pesto! Gęsta aromatyczna i sycąca.
Odsłon: 88
Gołąbki to bardzo smaczne, a przy tym efektowne danie. Klasyk polskiej kuchni...
Odsłon: 18838
Sezon na popierówki w pełni dziś proponuję pyszne pierogi idealne na letni ob...
Odsłon: 3416
Bardzo dobre ciasto. Słodycz ciasta przełamana kwasowością owoców i chrupką b...
Odsłon: 3109
Przygotowanie tego dania zajmuje mniej niż 30 minut, dlatego przygotuj ten ma...
Odsłon: 167
Podkręcona zupa ziemniaczana z serem i z pesto! Gęsta aromatyczna i sycąca.
Odsłon: 88
Składniki
Ciasteczka umieszczamy w malakserze i miksujemy przez około 5 min. Do rozdrobnionych ciasteczek dodajemy roztopione masło. Składniki łączymy ze sobą.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyścielamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy masę ciasteczkową, wyrównujemy powierzchnie.
Do miski przekładamy zmielony twaróg, serek mascarpone, cukier puder oraz cukier waniliowy. Wszystko razem miksujemy.
Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml zimnej wody, odstawiamy ją na 10 minut na bok aby napęczniała. Następnie przelewamy ją do niewielkiego garnka i podgrzewamy na wolnym ogniu, aby całkowicie się rozpuściła. Rozpuszczoną żelatynę ciągamy ją z palnika i czekamy aż lekko przestygnie.
Do jeszcze ciepłej żelatyny dodajemy dwie łyżki masy serowej. Składniki mieszamy do połączenia. Żelatynę przelewamy do masy serowej. Wszystko razem miksujemy.
Słodką śmietankę przelewamy do wysokiego naczynia. Ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy ją do masy serowej i delikatnie mieszamy.
Gotową masę serową przekładamy na ciasteczkowy spód. Wyrównujemy powierzchnię ciasta. Ciasto schładzamy przez około 2 godziny w lodówce.
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki. 700 g truskawek przekładamy do garnka, blendujemy i podgrzewamy (doprowadzamy do wrzenia). Następnie do truskawek dodajemy galaretkę, składniki energicznie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia galaretki. Odstawiamy na bok do wystudzenia. Lekko tężejący mus z truskawek wylewamy na górę ciasta. Sernik dekorujemy świeżymi truskawkami.
Przepisy Desery
Desery
Biszkopt, który zawsze wychodzi
Desery
Deser „Czarna jagoda”
Desery
Ciasto z patelni
Desery
Wafle z kajmakiem - błyskawiczny deser
Biszkopt, który zawsze wychodzi
Szybki i prosty przepis na biszkopt. Zawsze wyrasta.
Odsłon: 122
Deser „Czarna jagoda”
Dzisiaj następny łatwy przepis na bardzo smaczny deser na zimno, do pucharków...
Odsłon: 472