Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Sernik na zimno z truskawkami i galaretką to połączenie, który nigdy się nie znudzi
1. Spód :
Ciasteczka zmielić i wymieszać z nutellą. Wyłożyć otrzymaną masą dno tortownicy i schłodzić.
2.W misie miksera umieścić twaróg, serek mascarpone, cukier puder i wanilię. Zmiksować (końcówki miksera do ubijania białek) do otrzymania jednolitej, bezgrudkowej masy.
3.Żelatynę w proszku zalać 50 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika i lekko przestudzić.
4.Do jeszcze lekko ciepłej żelatyny dodać łyżkę masy serowej, dokładnie rozprowadzić. Dodać kolejne 2 łyżki i znowu wymieszać, obserwując, czy nie ma grudek. Tak zaprawioną żelatynę dodać do masy serowej i natychmiast zmiksować, do połączenia.
5.W osobnym naczyniu umieścić schłodzoną śmietanę kremówkę. Ubić do sztywności. Dodać ją do masy serowej, w dwóch turach i delikatnie wymieszać z masą serową.
6.Na spód ciasteczkowy wyłożyć masę serową. Wyrównać szpatułką. Schłodzić w lodówce, do lekkiego stężenia masy.
Ponadto :
400 g truskawek
2 opakowania galaretki truskawkowej (każda na 500 ml wody)
Obie galaretki rozpuścić w połowie wody sugerowanej na opakowaniu (czyli obie rozpuścić w 500 ml wrzątku). Odstawić do wystudzenia.
Na stężałą masę serową wyłożyć przekrojone truskawki. Na nie wylać niewielką część galaretki, schłodzić, następnie bardzo delikatnie wylać pozostałą galaretkę – dzięki temu truskawki nie będą pływały przy wierzchu galaretki.
Sernik na zimno z truskawkami i galaretką schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc – sernik musi dobrze stężeć.
Sernik z mascarpone i bitą śmietaną, musem truskawkowym i czekoladą, na spodz...
Odsłon: 10620
Pieczone ziemniaki w mundurkach ( wersja ekspresowa ) gotowe w 30 minut !! D...
Odsłon: 47
Przepyszne domowe lody. Delektuj się cudownym, bogatym smakiem czekolady. A...
Odsłon: 74
Smaczne i bardzo szybkie kotleciki z kalafiora. Kalafior połączony z jajkami...
Odsłon: 105
Polecam fasolkę szparagową otuloną chrupiącym boczkiem zapiekaną w sosie besz...
Odsłon: 88
Sernik z soczystymi brzoskwiniami skusi małych i dużych łasuchów. Sernik jes...
Odsłon: 100
Pieczone ziemniaki w mundurkach ( wersja ekspresowa ) gotowe w 30 minut !! D...
Odsłon: 47
Przepyszne domowe lody. Delektuj się cudownym, bogatym smakiem czekolady. A...
Odsłon: 74
Smaczne i bardzo szybkie kotleciki z kalafiora. Kalafior połączony z jajkami...
Odsłon: 105
Polecam fasolkę szparagową otuloną chrupiącym boczkiem zapiekaną w sosie besz...
Odsłon: 88
Sernik z soczystymi brzoskwiniami skusi małych i dużych łasuchów. Sernik jes...
Odsłon: 100
Składniki
1. Spód : Ciasteczka zmielić i wymieszać z nutellą. Wyłożyć otrzymaną masą dno tortownicy i schłodzić. 2.W misie miksera umieścić twaróg, serek mascarpone, cukier puder i wanilię. Zmiksować (końcówki miksera do ubijania białek) do otrzymania jednolitej, bezgrudkowej masy. 3.Żelatynę w proszku zalać 50 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika i lekko przestudzić. 4.Do jeszcze lekko ciepłej żelatyny dodać łyżkę masy serowej, dokładnie rozprowadzić. Dodać kolejne 2 łyżki i znowu wymieszać, obserwując, czy nie ma grudek. Tak zaprawioną żelatynę dodać do masy serowej i natychmiast zmiksować, do połączenia. 5.W osobnym naczyniu umieścić schłodzoną śmietanę kremówkę. Ubić do sztywności. Dodać ją do masy serowej, w dwóch turach i delikatnie wymieszać z masą serową. 6.Na spód ciasteczkowy wyłożyć masę serową. Wyrównać szpatułką. Schłodzić w lodówce, do lekkiego stężenia masy. Ponadto : 400 g truskawek 2 opakowania galaretki truskawkowej (każda na 500 ml wody) Obie galaretki rozpuścić w połowie wody sugerowanej na opakowaniu (czyli obie rozpuścić w 500 ml wrzątku). Odstawić do wystudzenia. Na stężałą masę serową wyłożyć przekrojone truskawki. Na nie wylać niewielką część galaretki, schłodzić, następnie bardzo delikatnie wylać pozostałą galaretkę – dzięki temu truskawki nie będą pływały przy wierzchu galaretki. Sernik na zimno z truskawkami i galaretką schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc – sernik musi dobrze stężeć.
Przepisy Desery
Desery
Muffinki z masłem orzechowym i kawałkami czekolady.
Desery
Lody truskawkowe
Desery
Sernik z brzoskwiniami
Desery
Czekoladowe lody z pijaną śliwką
Muffinki z masłem orzechowym i kawałkami czekolady.
Przepyszne muffinki z masłem orzechowym, zawsze piekę je z podwójnej ilości s...
Odsłon: 7
Lody truskawkowe
Przepyszne lody truskawkowe. Tego smaku chyba nie muszę zachwalać.
Odsłon: 8