Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik orzechowy to prawdziwy rarytas dla wielbicieli fistaszków czy nerkowców. Wyróżnia się mocno orzechowym smakiem. Ma przy tym wszystkie cechy dobrego sernika – jest soczysty i kremowy. Wbrew pozorom, to prosty i szybki w przygotowaniu wypiek, o ile dysponujesz zmielonym twarogiem. Możesz skorzystać z gotowego (z wiaderka), ale koniecznie wybierz produkt dobrej jakości (bez zbędnych dodatków).
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 25052
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6142
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 471
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 25052
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6142
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 471
Składniki
Rozgnieć ciasteczka na proszek. Wymieszaj z orzechami i masłem na jednolitą masę. Wyłóż nią spód tortownicy o średnicy 22 cm. Wstaw ją do lodówki.
Utrzyj jajka z cukrem. Nie miksuj ich zbyt długo – tylko do rozpuszczenia cukru. Połącz masę jajeczną ze śmietaną i masłem orzechowym. Cały czas miksując stopniowo dodawaj twaróg. Przelej do tortownicy ze schłodzonym spodem.
Wstaw sernik do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około godzinę. Po upieczeniu wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i poczekaj, aż sernik ostygnie.
W rondelku podgrzej cukier trzcinowy wraz z posiekanymi orzechami. Gdy cukier zacznie się karmelizować dodaj masło i śmietanę kremówkę. Mieszaj do połączenia składników. Pod koniec dodaj miód. Gdy polewa lekko stężeje, wylej ją na przestudzony sernik orzechowy i wstaw go na noc do lodówki.