Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik papieski to wyjątkowy wypiek, bo przygotowywany z serków wiejskich. Dzięki temu ma wyjątkowy smak i kremową konsystencję. Kruche ciasto idealnie zwieńcza ten deser, czyniąc go świetną propozycją na świąteczny stół lub imprezę rodzinną.
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15232
Pasuje na śniadanko.
Odsłon: 1285
Prosta i szybka w przygotowaniu , smakuje wyśmienicie.
Odsłon: 1410
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15232
Pasuje na śniadanko.
Odsłon: 1285
Prosta i szybka w przygotowaniu , smakuje wyśmienicie.
Odsłon: 1410
Składniki
Przygotuj ciasto. Mąkę pszenną połącz z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia w dużej misce. Zimne masło posiekaj lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wetrzyj je w suche składniki do uzyskania konsystencji bułki tartej. Formę do pieczenia o średnicy 23 cm wysmaruj masłem. Wylep spód i boki ciasta za pomocą ok. 2/3 ciasta. Pozostałą część ciasta odłóż do lodówki.
Przygotuj warstwę sernikową. Serek wiejski odciśnij z nadmiaru płynu. Wymieszaj odciśnięty twaróg z jajami. Dodaj cukier, cukier waniliowy, tartą skórkę cytrynową. Wymieszaj całość do uzyskania gładkiej konsystencji. Wlej twaróg do spodu i wyrównaj łyżką. Piekarnik nastaw na 180 st. Celsjusza. Podpiecz ciasto przez ok. 15 minut. Następnie sernik papieski wyjmij i posyp go pozostałą częścią kruszonki. Delikatnie dociśnij szklanką. Ciasto piecz przez kolejne 25 minut, aż wierzch nabierze lekko złotego koloru. Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia.
Sernik podawaj posypany cukrem pudrem, po kilku godzinach chłodzenia w lodówce.