Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik papieski to wyjątkowy wypiek, bo przygotowywany z serków wiejskich. Dzięki temu ma wyjątkowy smak i kremową konsystencję. Kruche ciasto idealnie zwieńcza ten deser, czyniąc go świetną propozycją na świąteczny stół lub imprezę rodzinną.
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 705
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22730
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15094
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4831
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45299
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 705
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22730
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15094
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4831
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45299
Składniki
Przygotuj ciasto. Mąkę pszenną połącz z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia w dużej misce. Zimne masło posiekaj lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wetrzyj je w suche składniki do uzyskania konsystencji bułki tartej. Formę do pieczenia o średnicy 23 cm wysmaruj masłem. Wylep spód i boki ciasta za pomocą ok. 2/3 ciasta. Pozostałą część ciasta odłóż do lodówki.
Przygotuj warstwę sernikową. Serek wiejski odciśnij z nadmiaru płynu. Wymieszaj odciśnięty twaróg z jajami. Dodaj cukier, cukier waniliowy, tartą skórkę cytrynową. Wymieszaj całość do uzyskania gładkiej konsystencji. Wlej twaróg do spodu i wyrównaj łyżką. Piekarnik nastaw na 180 st. Celsjusza. Podpiecz ciasto przez ok. 15 minut. Następnie sernik papieski wyjmij i posyp go pozostałą częścią kruszonki. Delikatnie dociśnij szklanką. Ciasto piecz przez kolejne 25 minut, aż wierzch nabierze lekko złotego koloru. Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia.
Sernik podawaj posypany cukrem pudrem, po kilku godzinach chłodzenia w lodówce.