Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 107 Ocena: 1181
Dodano: 27.01.2020
Odsłon: 3049
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Ciasto. Mąkę przesiewam przez sitko na stolnicę, dodaje cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli tworząc górkę. Na szczycie górki robię dołek i dodaję jajko i żółtka. Następnie dodaję masło, które siekam łącząc ze wszystkimi składnikami. Ciasto szybko zagniatam, zawijam w folię i wkładam do lodówki na minimum 30 minut. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni C. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, a następnie dno foremki wylepiam ciastem. Powierzchnię ciasta nakłuwam widelcem. Piekę 10 minut w 180 st. C.
Masa serowa. W dużej misce ucieram żółtka, jajka i cukier do momentu powstania jednolitej masy. Następnie porcjami dodaję biały ser. W osobnym naczyniu łączę budyń z mlekiem. Budyń z mlekiem dodaję do serowej masy miksując na małych obrotach. Nie przerywając miksowania, wlewam cienką stróżką olej roślinny. Powstanie bardzo rzadka masa. Na podpieczone ciasto wlewam masę serową. Piekę w 180 stopniach C przez 45 minut. po 30 minutach od rozpoczęcia pieczenia sernika, zabieram się za białkową piankę.
Białka ubijam na sztywną pianę. Następnie, wciąż miksując dodaję cukier - robię to porcjami. Wciągam ciasto z piekarnika, temperaturę pieczenia zmniejszam do 150 stopni C. Na sernik wylewam bezową piankę, wyrównuję powierzchnię. Piekę około 15 minut w 150 stopniach C.
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)