Do góry

Desery Przepis na:

Sernik "Złota Rosa"

Sernik Złota Rosa

Autor:

Przepisów i artykułów: 103 Ocena: 905

Dodano:

Odsłon: 281

Puszysty sernik na kruchym spodzie. Lekki i delikatny. Wygląda pięknie, jest ozdobą każdego stołu.

Składniki

  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 150 g zimnego masła
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 1 jajo
  • 2 żółtka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Masa serowa:
  • 1 kg białego sera w wiaderku
  • 3 szklanki mleka
  • szklanka cukru
  • ½ szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • 1 duże opakowanie budyniu śmietankowego
  • czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • kilka kropli olejku waniliowego (ekstrakt)
  • Pianka bezowa
  • 5 białek
  • szklanka drobnego cukru
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Sernik "Złota Rosa"

Przygotowanie

  1. Ciasto. Mąkę przesiewam przez sitko na stolnicę, dodaje cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli tworząc górkę. Na szczycie górki robię dołek i dodaję jajko i żółtka. Następnie dodaję masło, które siekam łącząc ze wszystkimi składnikami. Ciasto szybko zagniatam, zawijam w folię i wkładam do lodówki na minimum 30 minut. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni C. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, a następnie dno foremki wylepiam ciastem. Powierzchnię ciasta nakłuwam widelcem. Piekę 10 minut w 180 st. C.

  2. Masa serowa. W dużej misce ucieram żółtka, jajka i cukier do momentu powstania jednolitej masy. Następnie porcjami dodaję biały ser. W osobnym naczyniu łączę budyń z mlekiem. Budyń z mlekiem dodaję do serowej masy miksując na małych obrotach. Nie przerywając miksowania, wlewam cienką stróżką olej roślinny. Powstanie bardzo rzadka masa. Na podpieczone ciasto wlewam masę serową. Piekę w 180 stopniach C przez 45 minut. po 30 minutach od rozpoczęcia pieczenia sernika, zabieram się za białkową piankę.

  3. Białka ubijam na sztywną pianę. Następnie, wciąż miksując dodaję cukier - robię to porcjami. Wciągam ciasto z piekarnika, temperaturę pieczenia zmniejszam do 150 stopni C. Na sernik wylewam bezową piankę, wyrównuję powierzchnię. Piekę około 15 minut w 150 stopniach C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń