Do góry

Desery Przepis na:

Sernik śmietanowo-jogurtowy z truskawkami

Sernik śmietanowo-jogurtowy z truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 454 Ocena: 4705

Dodano:

Odsłon: 1245

Smaczne, orzeźwiające ciasto, które polecam na nadchodzący sezon truskawkowy ;)

Składniki

  • Spód:
  • biszkopty podłużne 220 g
  • masło 120 g
  • czekolada gorzka 60 g
  • Masa truskawkowa:
  • truskawki świeże 600 g
  • cukier brązowy 4 łyżki
  • galaretka truskawkowa 1 szt
  • żelatyna 1 łyżeczka
  • Masa serowa:
  • ser biały z wiaderka naturalny 500 g
  • jogurt grecki 200 g
  • cukier puder 50 g
  • żelatyna 25 g
  • woda zimna 4 łyżki
  • śmietana kremówka 110 g
  • Do ozdoby:
  • truskawki świeże 300 g
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Truskawki (część całych odłożyć) zmiksować z cukrem, zagotować i rozpuścić w nich galaretkę i łyżeczkę żelatyny, ostudzić. Biszkopty zmiksować ze stopionym masłem i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą, wyłożyć dno okrągłej formy i na ok. 10 min. schować do lodówki. następnie przelać masę truskawkową. Następnie powsadzać całe owoce i schować do lodówki aż masa stężeje.

  2. Ser zmiksować z cukrem pudrem, śmietanką i jogurtem. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i rozpuścić w kąpieli wodnej. Do masy serowej przelać zahartowana żelatynę, szybko połączyć. Gotową przelać na masę truskawkową schować do lodówki, najlepiej na całą noc.

  3. Następnie ciasto ozdobić świeżymi truskawkami.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń