Do góry

Desery Przepis na:

Sernik truskawkowy

Sernik truskawkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 2189 Ocena: 48571

Dodano:

Odsłon: 3833

Sezon wprawdzie dopiero rozpoczyna się ,ale już teraz warto zrobić sernik na zimno z naszych polskich pól. Pycha :P

Składniki

  • 700 g truskawek + 200 do dekoracji
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny (100 ml gorącej wody)
  • herbatniki (kilka)
  • 2 galaretki truskawkowe
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Truskawki płuczemy ,odrywamy szypułki i razem z cukrem miksujemy. Do miski wrzucamy ser ,dodajemy zmiksowane truskawki i rozrobioną w wodzie ,ostudzoną ,żelatynę. Masę dokładnie wyrabiamy.
    Na dno tortownicy (26 cm) wysypujemy pokruszone herbatniki ,na nie wylewamy masę serową. Wierzch dekorujemy połówkami truskawek. Wstawiamy do lodówki na godzinę.
    Galaretki rozpuszczamy w litrze wody ,studzimy i wylewamy na wierzch ciasta. Wstawiamy ponownie do lodówki ,do całkowitego stężenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń