Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kocham taki prosty, klasyczny, sernik-sernikowy. Tylko waniliowy. Bez gratisów. Co ma mało spodu. Dużo sera. I wanilii. I najlepiej nic na wierzchu. Ale tym razem polałam białą czekoladą.
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2081
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 154
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1050
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1183
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12018
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2081
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 154
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1050
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1183
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12018
Składniki
Tortownicę wykładam papierem do pieczenia /tylko dno/. Ciastka kruszę bardzo drobno, mieszam z otrębami. Masło topię i zalewam owsiankowy proszek. Wysypuję na dno tortownicy. Ugniatam. Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni Celsjusza.
Twaróg przekładam do misy miksera i mieszam na wolnych obrotach. Dodaję serek homogenizowany i esencję. Miksuję do połączenia. Po kolei dodaję żółtka. Za każdym razem czekam, aż masa się ujednolici. Białka jaj oddzielam od żółtek i ubijam ze szczyptą soli na sztywno. Dodaję cukier puder i miksuję do uzyskania lśniącej masy. Przekładam pianę do masy serowej i mieszam szpatułą do połączenia. Na koniec dodaję przesianą mąkę ziemniaczaną i miksuję bardzo krótko – tylko do połączenia. Masę przekładam na owsiany spód. Wkładam blachę do piekarnika i zmniejszam temperaturę do 180 stopni Celsjusza. Piekę 50-60 minut /ogólnie to piekę tak długo, aż masa w środku będzie zaciągnięta, ale już nie płynna/. Wyłączam piekarnik, studzę sernik w jamie – przy uchylonych drzwikach.
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej z dodatkiem masła. Polewam przestudzony sernik. Czekam, aż polewa ostygnie. Rzucam na wierzch kilka odświętnych perełek. Na noc wkładam do lodówki.