Do góry

Desery Przepis na:

Sernik wiedeński

Sernik wiedeński

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 2419

Dodano:

Odsłon: 15213

Znany i lubiany. Najprostszy sernik pod słońcem. :)

Składniki

  • 1kg białego sera
  • 200g cukru
  • 250g masła
  • 8 jajek
  • garść migdałów
  • garść rodzynek
  • duża łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Tortownicę o średnicy 26 cm natłuścić i posypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170 stopni.

  2. Biały ser dokładnie zemleć, najlepiej dwa razy. Masło roztopić i odstawić do ostygnięcia.

  3. Migdały sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i drobno posiekać. Rodzynki zalać wrzątkiem i po kilku minutach odcedzić.

  4. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem na puszystą masę (10 minut), białka ubić na sztywną pianę.

  5. Do zmielonego sera dodać kolejno żółtka, masło, cukier waniliowy i mąkę. Zmiksować krótko na najwyższych obrotach miksera. Następnie dodać rodzynki, migdały i pianę z białek i wymieszać delikatnie szpatułką.

  6. Masę przełożyć do tortownicy i wstawić do piekarnika. Piec 60-70 minut. Pozostawić do ostygnięcia w piekarniku.

  7. Chłodny sernik polać polewą lub posypać cukrem pudrem.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń