Do góry

Desery Przepis na:

sernik wiśniowo-śmietankowy

sernik wiśniowo-śmietankowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 526 Ocena: 18324

Dodano:

Odsłon: 3021

dziś proponuję w wersji z wiśniami pyszny dwukolorowy wiśniowo-śmietankowy sernik na zimno. Proporcje na tortownicę o średnicy 22cm...

Składniki

  • ciasteczkowy spód: 100 g maślanych herbatników
  • 60 g masła
  • masa serowa: 1kg twarogu zmielonego dwukrotnie lub wiaderkowego
  • 200ml śmietany 36%
  • 3/4 szkl drobnego cukru
  • 3 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody
  • 1,5 szklanki wiśni (u mnie mrożone)
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciastka pokruszyć, dodać roztopione masło, wymieszać. Tortownicę o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia; ja zawsze zapominam. Masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

  2. Twaróg zmiksować z cukrem. Dodać ubitą kremówkę i sok z cytryny. Następnie dodać rozpuszczoną żelatynę (może być ciepła), cały czas miksując, by nie zrobiły się grudki.

  3. Wiśnie zmiksować blenderem. Masę serową podzielić na 2 części. Białą wylać do tortownicy na ciasteczkowy spód i wstawić ponownie do lodówki. Do drugiej dodać wiśnie i jeśli potrzeba dosłodzić. Następnie na masę białą wylać wiśniową. Wstawić do lodówki najlepiej na noc.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń