Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z brzoskwiniami i kruszonką

Przepis dnia 2020-03-24
Sernik z brzoskwiniami i kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 140 Ocena: 1844

Dodano:

Odsłon: 427

Przepis na delikatny sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie i kruszonką. Sernik smakuje wyśmienicie, brzoskwinie orzeźwiają jego smak, a pianka nadaje lekkości. Więcej na blogu www.smacznebodomowe.pl Smacznego!

Składniki

  • Ciasto kruche: 3 szklanki mąki tortowej (typ 450)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 kostka margaryny
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1-2 szczypty soli
  • Masa sernikowa: 1 kg sera twarogowego do serników
  • 2 jajka
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka margaryny (roztopiona)
  • Dodatki: 400 gramów brzoskwiń (1 duża puszka bez zalewy)
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Sernik z brzoskwiniami i kruszonką

Przygotowanie

  1. • Użyta szklanka ma 200 mililitrów pojemności, ilość porcji: 1 duża forma o wymiarach 45×20 (lub 2 mniejsze jak u nas)
    • Składniki na ciasto kruche zagniatamy ręcznie lub robotem razem aż będzie plastyczne
    • Ciasto dzielmy na porcje: 2/3 wstawiamy do lodówki, 1/3 do zamrażarki
    • Następnie wszystkie składniki na masę sernikową łączymy razem mikserem aż będzie jednorodna
    • Pozostałe białka oraz 1 szklankę cukru ubijamy na sztywną pianę
    • Blachę do pieczenia smarujemy margaryną i oprószamy bułką tartą
    • Po około 2 godzinach wyjmujemy porcję kruchego ciasta z lodówki, rozprowadzamy po dnie blachy do pieczenia i nakłuwamy widelcem
    • Na ciasto wylewamy maskę sernikową, wykładamy pokrojone kawałki brzoskwiń i wylewamy ubite białka
    • Na sam koniec wyciągamy porcję kruchego ciasta z zamrażarki i ścieramy je na tarce o grubych oczkach na ubite białka

  2. • Tak przygotowany sernik pieczemy przez około 60-70 minut w temperaturze około 170-180 stopni
    • Sernika nie sprawdzamy patyczkiem gdyż w trakcie pieczenia zawsze będzie mokry
    • W połowie pieczenia zmniejszamy temperaturę o 10 stopni lub więcej jeśli widzimy że sernik jeszcze się nie dopiekł a wierzch zaczyna się za bardzo przypiekać
    • Pod koniec pieczenia wierzch ciasta powinien byś elastyczny i lekko się uginać pod naciskiem
    • Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i pozwalamy sernikowi ostygnąć w piekarniku przez około 15 minut

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń