Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z kandyzowanymi bananami

Sernik z kandyzowanymi bananami

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 2830

Dodano:

Odsłon: 733

Ten sernik jest z dodatkiem karmelizowanych bananów, więc i smak sernika jest bananowy, a byłby bardziej, gdyby część bananów zmiksować i wymieszać z masą serową.

Składniki

  • 250 g herbatników
  • 1 kostka masła
  • Masa serowa:
  • 4 kostki twarogu - każda po 200 gram
  • 11/2 szklanka cukru
  • 1/2 kostka masła
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 4 banany
  • 5 łyżek jogurtu greckiego
  • 5 jajek
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sernik z kandyzowanymi bananami

Przygotowanie

  1. Herbatniki kruszę za pomocą blendera. Masło rozpuszczam, studzę i mieszam z pokruszonymi ciastkami. Wykładam na spód tortownicy o śr 24 cm, ugniatam dłonią i odstawiam.
    Twaróg miksuję dodając szklankę cukru. Za pomocą łopatki zdejmuję twaróg ze ścianek naczynia by cały ładnie został roztarty na gładką i jednolitą masę. Ucierając dodaję po łyżce jogurt i mąkę. Wbijam po jednym jajku cały czas miksując.
    Masło i pozostały cukier rozpuszczam na patelni, wrzucam obrane banany i podsmażam przez kilka minut, aż lekko się zrumienią. Obracam na drugą stronę, obsmażam i wykładam na kruchy spód. Przykrywam masą serową, wyrównuję wierzch i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 150'C na 1 h 20 min-1 h 30 min

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń