Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9567
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1098
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4432
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 198
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20836
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9567
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1098
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4432
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 198
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20836
Składniki
Wykonanie: Kaszę zalać zimnym mlekiem i odstawić na parę godzin, żeby napęczniała. Masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku. Ser zmielić w maszynce, rozetrzeć na jednolitą masę z żółtkami, dodać cukier waniliowy i budyń. Drożdże rozkruszyć, dodać parę łyżek ciepłego mleka i łyżeczkę cukru, rozetrzeć i połączyć z kaszą manną i odstawić do wyrośnięcia. Na wysmarowaną tłuszczem blachę wyłożyć niezbyt grubą warstwę kaszę, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i podpiec przez 20 minut. Białka ubić na sztywną pianę, połączyć delikatnie z masą serową. Masę serową przełożyć na podpieczony placek, wyrównać powierzchnię i piec w temperaturze 160 stopni przez około 30 minut. Sernik można podawać na zimno i na ciepło.