Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z kaszą manną na biszkopcie

Sernik z kaszą manną na biszkopcie

Autor:

Przepisów i artykułów: 73 Ocena: 740

Dodano:

Odsłon: 4260

Sernik na biszkopcie, dosłownie rozpływa się w ustach. Biszkopt jest mięciutki i wilgotny. Ogólnie ten sernik jest szybszy i prostszy w wykonaniu, niż sernik na cieście kruchym, a smakuje rewelacyjnie.

Składniki

  • Biszkopt:
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa serowa:
  • 1 kg sera na sernik ( miałam w wiaderku)
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka. masła (200 g.)
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 pełne łyżki kaszy manny
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotować biszkopt. Jajka ubić z cukrem, na puszystą masę. Wsypać mąkę i proszek
    do pieczenia. Zmiksować na najniższych obrotach, tylko do połączenia składników.
    Ciasto wylać na blaszkę, wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą.
    Piec w piekarniku, nagrzanym do 170 stopni, około
    20 minut.

  2. Upieczony biszkopt, zostawiamy do wystudzenia.
    W tym czasie, przygotować masę serową.
    Masło utrzeć z cukrem. Dodawać, stopniowo żółtka.
    Cały czas ucierać. Wsypać budyń i kaszę manną, a następnie porcjami dodawać ser, cały czas miksując. Kiedy masa będzie jednolita, dodać ubitą pianę z białek. Wymieszać łyżką. Gotową masę serową, wyłożyć na wystudzony biszkopt.

  3. Piec w temperaturze 160 stopni, około godzinę.
    Po tym czasie, wyłączyć piekarnik
    i zostawić w nim sernik na kolejną godzinę. Następnie uchylić drzwiczki i zostawić sernik, jeszcze na godzinę lub dwie.
    Kiedy piekę sernik wieczorem, to zostawiam go w piekarniku na całą noc, bez uchylania drzwiczek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń