Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mój mąż określił ten sernik jednym słowem - petarda. Słodkie ciasto, kwaśny lemon curd i beza. Znika w mgnieniu oka.
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 224
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 739
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 911
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 224
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 739
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 911
Składniki
Cytryny umyć gorącej wodzie. Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Masło, cukier, skórkę i 100ml soku zagotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Garnek zdjąć z ognia. Dodać jajka i wymieszać całość trzepaczką. Ponownie postawić na ogniu i podgrzewać ok. 5 minut, aż masa zrobi się kremowa. Przelać do 2 słoików (po ok. 250g), zamknąć i zostawić do ostygnięcia.
Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Biszkopty zblendować. 150g masła roztopić i dodać do biszkoptów. Wymieszać i wyłożyć na dnie tortownicy. Wstawić do lodówki.
Roztopić pozostałe masło. Serek zmiksować ze 100g cukru, budyniem i masłem. Kolejno dodawać jajka. Kremówkę ubić na sztywno i polączyć z masą serową.
Masę wyłożyć na spód ciasteczkowy, wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut, potem zredukować temperaturę do 120 stopni i piec kolejne 45 minut. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy zamkniętych drzwiczkach ok. godziny. Uchylić drzwiczki i studzić kolejne 15 minut.
250g lemon curd zamieszać i wyłożyć na wierzch sernika, zostawiając ok. 1cm wolnego brzegu. Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.
Piekarnik nagrzać do 220 stopni (grill lub górna grzałka). Przygotować syrop cukrowy. 150g cukru i 40g wody zagotować, bez mieszania, w rondelku dużym ogniu i gotować ok. 1 minuty, aż cukier całkowicie się rozpuści. Zdjąć z ognia.
Białka lekko ubić z solą, nie przerywając ubijania, na najwyższych obrotach, wlewać małym strumieniem gorący syrop. Ubijać kolejne 3-5 minut, aż powstanie błyszcząca masa. Wyłożyć na wierzch sernika i wstawić ciasto na 3-4 minuty do nagrzanego piekarnika. Smacznego :)