Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z malinami

Sernik z malinami

Autor:

Przepisów i artykułów: 147 Ocena: 2820

Dodano:

Odsłon: 925

Sernik, który dzisiaj prezentuję różni się tym od innych senników, że smakuje trochę sernikowo i malinowo. Maliny, które znajdują się na górze ciasta, nadają nie tylko wykwintnego smaku, ale stanowią również piękną dekorację. Polecam wypróbujcie, bo warto.

Składniki

  • 1 kg twarogu dwukrotnie zmielonego
  • 1 kostka (200 g) masła
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek 4 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Na polewę: 1 kg malin świeżych lub mroźnych 3 łyżki żelatyny 2-3 łyżki cukru
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sernik z malinami

Przygotowanie

  1. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na gładką masę. Ucierając dodajemy kaszę manną, proszek do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną.następnie wrzucamy po łyżce twarogu. dalej ucieramy. na koniec dodajemy ubite na sztywno białka, delikatnie mieszamy.

    Formę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę serową. Sernik pieczemy 60 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasto studzimy w wyłączonym piekarniku.

    W między czasie wrzucamy do garnka maliny rozgrzewamy dodajemy cukier i chwilę smażymy, aż woda odparuje. W 1/4 szklanki gorącej wody rozprowadzamy żelatynę, dodajemy do malin.
    Gorącą masę wylewamy na sernik. Odstawiamy do zastygnięcia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń