Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z mango i bananów pod kruszonką słonecznikowo-migdałową w białej czekoladzie (bez pieczenia)

Sernik z mango i bananów pod kruszonką słonecznikowo-migdałową w białej czekoladzie (bez pieczenia)

Autor:

Przepisów i artykułów: 39 Ocena: 186

Dodano:

Odsłon: 150

Pyszny sernik owocowy z kruszonką z białą czekoladą to kolejna idealna propozycja deseru do kawy:) Najlepszy jest na drugi dzień.

Składniki

  • Spód sernika:
  • 300 g ciastek owsianych
  • 60 g miękkiego masła
  • 1,5 łyżki kakao
  • Masa serowa z mango i bananów:
  • 1 duże mango
  • 2 średnie banany
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g twarogu pełnotłustego
  • 350 g twarogu sernikowego
  • 25 g żelatyny
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • skórka z 1 cytryny
  • Kruszonka:
  • 250 g słonecznika
  • 70 g migdałów
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 150 g masła
  • 2 łyżki śmietanki kremówki
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sernik z mango i bananów pod kruszonką słonecznikowo-migdałową w białej czekoladzie (bez pieczenia)

Przygotowanie

  1. Spód ciasta:
    Wszystkie składniki razem zmiksować na bardzo drobną kruszonkę. Wyłożyć na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i schłodzić w lodówce przez około 20 minut.

  2. Masa serowa:
    Żelatynę zalać zimną wodą (70 ml) i namoczyć.Mango z bananami i sokiem z cytryny zimiksować. Twaróg przemielić drobno. Żelatynę podgrzać, ale nie zagotowywać. Wymieszać z 2 łyżkami sera do sernika. Mascarpone, zahartowaną żelatynę, zimksowane owoce, cukier, twaróg, startą skórkę z cytryny i ser do sernika wymieszać do połączenia się składników. Całość przelać do tortownicy i dalej chłodzić.

  3. Słonecznik podprażyć w piekarniku przez około 7-10 minut w temperaturze 180 stopni Celcjusza. Czekoladę rozpuścić z 2 łyżkami masła i śmietanki w kąpieli wodnej. Przestudzić. Utrzeć z masłem. Połączyć ze słonecznikiem i migdałami. Rozłozyć równomiernie na blasze i zapiec w piekarniku przez około 10 minut w temperaturze 180 stopni Celcjusza. Po upieczeniu wyłożyć na sito, aby kruszonka okapała z nadmiaru tłuszczu i odsączyć jeszcze na ręczniku papierowym i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie posypać górę sernika.
    Sernik wstawić do lodówki i chłodzić najlepiej na całą noc, aby masa stężała.

  4. Sernik jest gotowy;)
    Smacznego:)!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń