Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z mascarpone

Przepis dnia 2021-04-14
Sernik z mascarpone

Autor:

Przepisów i artykułów: 96 Ocena: 936

Dodano:

Odsłon: 70105

Delikatny, puszysty, miękki, rozpływający się w ustach sernik z dodatkiem serka mascarpone na wafelkowym spodzie posypany po wierzchu startą czekoladą to idealny pomysł na stół wielkanocny. Przepis i przygotowanie ciasta  jest wyjątkowo proste z pewnością uda się każdemu miłośnikowi słodkości.

Składniki

  • 250 g wafelków czekoladowych ( np. wafelki Góralki )
  • 3 łyżki margaryny lub masła
  • 1 łyżka kakao
  • 500 g twarogu sernikowego (np. z wiaderka )
  • 500 g serka mascarpone
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Sernik z mascarpone

Przygotowanie

  1. Na tarce o dużych oczkach ścieramy do miski wafelki czekoladowe.
    W garnku na małym ogniu rozpuszczamy margarynę lub masło. Do rozpuszczonego tłuszczu wsypujemy kakao, dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia a następnie wlewamy do pokruszonych wafelków i całość razem łączymy.
    Do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy masę z ciastek dokładnie ją rozprowadzamy po dnie formy, lekko dociskając łyżką. Tak przygotowany spód do sernika wstawiamy na 15 minut do lodówki.

  2. Do miski przekładamy jajka i ucieramy je z cukrem do białości. Do utartych jajek dodajemy twaróg, serek mascarpone, wsypujemy mąkę ziemniaczaną i całość krótko miksujemy tylko tak aby składniki się połączyły. Masę serową przekładamy na spód z ciasteczek i dokładnie ją rozprowadzamy.
    Sernik pieczemy przez około 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 st.C po upieczeniu studzimy w piekarniku. Wystudzony sernik posypujemy startą czekoladą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń