Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z mlekiem w proszku

Sernik z mlekiem w proszku

Autor:

Przepisów i artykułów: 125 Ocena: 1682

Dodano:

Odsłon: 7693

Kremowy sernik z mlekiem w proszku

Składniki

  • Składniki na spód:
  • 150 g masła
  • 400-450 g herbatników
  • Składniki na masę serową:
  • 1 kg mielonego twarogu (może być z wiaderka)
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • ¾ szklanki cukru
  • 6 jajek
  • Skórka otarta z cytryny
  • 100 g masła
  • 4 łyżki mleka w proszku
  • 2 łyżki mąki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sernik z mlekiem w proszku

Przygotowanie

  1. Spód: Masło rozpuszczam i dodaję do niego zmielone herbatniki, aż do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
    Dno tortownicy 26 cm wykładam papierem do pieczenia i wsypuję ciasteczkowy spód. Rozprowadzam dokładnie po tortownicy, tworząc rant na całą wysokość tortownicy (u mnie to tortownica 24 cm i rant do pieczenia tortów na wysokość 9 cm – stąd ten lekko zawinięty bok, ponieważ masa serowa nie wypełniła całej wysokości )

  2. Tortownicę wkładam do lodówki i zabieram się za masę serową. Masło roztapiam w rondelku i odstawiam. Twaróg delikatnie miksuję z cukrem i cukrem waniliowym, dodaję po jednym jajku i nadal delikatnie miksuję, dodaję skórkę otartą z cytryny. Do masy dodaję roztopione masło razem z mlekiem w proszku, delikatnie miksuję. Na koniec dodaję mąkę i miksuję na niskich obrotach do uzyskania jednolitej masy.
    Spód wyciągam z lodówki, wylewam masę serową i całość wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piekę 75 minut, a następnie uchylam drzwiczki piekarnika i zostawiam sernik w środku do wystygnięcia.
    Sernik z mlekiem w proszku najlepszy jest po całkowitym wystygnięciu i nocy spędzonej w lodówce.
    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (31)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń