Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kremowy sernik z mlekiem w proszku
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 804
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 425236
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10748
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 804
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 425236
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10748
Składniki
Spód: Masło rozpuszczam i dodaję do niego zmielone herbatniki, aż do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy 26 cm wykładam papierem do pieczenia i wsypuję ciasteczkowy spód. Rozprowadzam dokładnie po tortownicy, tworząc rant na całą wysokość tortownicy (u mnie to tortownica 24 cm i rant do pieczenia tortów na wysokość 9 cm – stąd ten lekko zawinięty bok, ponieważ masa serowa nie wypełniła całej wysokości )
Tortownicę wkładam do lodówki i zabieram się za masę serową. Masło roztapiam w rondelku i odstawiam. Twaróg delikatnie miksuję z cukrem i cukrem waniliowym, dodaję po jednym jajku i nadal delikatnie miksuję, dodaję skórkę otartą z cytryny. Do masy dodaję roztopione masło razem z mlekiem w proszku, delikatnie miksuję. Na koniec dodaję mąkę i miksuję na niskich obrotach do uzyskania jednolitej masy. Spód wyciągam z lodówki, wylewam masę serową i całość wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piekę 75 minut, a następnie uchylam drzwiczki piekarnika i zostawiam sernik w środku do wystygnięcia. Sernik z mlekiem w proszku najlepszy jest po całkowitym wystygnięciu i nocy spędzonej w lodówce. Smacznego :)