Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny sernik w kołnierzu z ciasta orkiszowego. Na wierzchu mus z czarnych i czerwonych porzeczek.
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 264
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 197
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 264
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 197
Składniki
Zagnieść szybko składniki na ciasto, uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 170 stopni, tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
Zmiksować krótko składniki masy serowej.
Ciasto rozwałkować, wyciąć koło odpowiadające średnicy tortownicy. Wyłożyć dno formy. Z pozostałego ciasta uformować wysoki brzeg i wylepić brzegi tortownicy, dobrze docisnąć. Ponakłuwać widelcem. Wylać masę serową i wstawić do piekarnika. Piec ok. 60 minut. Po upieczeniu pozostawić na chwilę w piekarnku, następnie wyjąć i całkowicie ostudzić. Wstawić do lodówki.
Porzeczki umyć, oberwać z gałązek. Razem z cukrem i sokiem cytrynowym gotować na małym ogniu ok. 5 minut. Zblendować i przetrzeć przez sito. Dolać tyle wody, żeby otrzymać 350ml cieczy. Ponownie podgrzać. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie wycisnąć i dodać do podgrzanego musu. Dobrze wymieszać, żeby żelatyna się rozpuściła. Gdy mus zacznie delikatnie tężeć ostrożnie wylać na wierzch sernika. Wstawić do lodówki na 1,5 - 2 godziny. Smacznego :)