Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z musem porzeczkowym

Sernik z musem porzeczkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 2448

Dodano:

Odsłon: 2685

Delikatny sernik w kołnierzu z ciasta orkiszowego. Na wierzchu mus z czarnych i czerwonych porzeczek.

Składniki

  • Ciasto: 100g mielonych orzechów laskowych
  • 170g mąki orkiszowej (typ 630)
  • 150g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
  • 30g kakao
  • szczypta soli
  • 200g masła
  • 120g cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • Masa serowa: 1kg mielonego twarogu
  • 120g cukru
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • skórka cytrynowa otarta z 1 cytryny
  • Mus porzeczkowy: 250g czerwonych i czarnych porzeczek
  • 100g cukru
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 3 listki czerwonej żelatyny
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zagnieść szybko składniki na ciasto, uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30 minut.

  2. Piekarnik nagrzać do 170 stopni, tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.

  3. Zmiksować krótko składniki masy serowej.

  4. Ciasto rozwałkować, wyciąć koło odpowiadające średnicy tortownicy. Wyłożyć dno formy. Z pozostałego ciasta uformować wysoki brzeg i wylepić brzegi tortownicy, dobrze docisnąć. Ponakłuwać widelcem. Wylać masę serową i wstawić do piekarnika. Piec ok. 60 minut. Po upieczeniu pozostawić na chwilę w piekarnku, następnie wyjąć i całkowicie ostudzić. Wstawić do lodówki.

  5. Porzeczki umyć, oberwać z gałązek. Razem z cukrem i sokiem cytrynowym gotować na małym ogniu ok. 5 minut. Zblendować i przetrzeć przez sito. Dolać tyle wody, żeby otrzymać 350ml cieczy. Ponownie podgrzać. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie wycisnąć i dodać do podgrzanego musu. Dobrze wymieszać, żeby żelatyna się rozpuściła. Gdy mus zacznie delikatnie tężeć ostrożnie wylać na wierzch sernika. Wstawić do lodówki na 1,5 - 2 godziny.



    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń