Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z nutellą i kawą

Sernik z nutellą i kawą

Autor:

Przepisów i artykułów: 675 Ocena: 11239

Dodano:

Odsłon: 3444

połączenie mojego ulubionego sernika z nutellą i kawą ... poezja :-D. Nie jest ani za słodki, ani zapychający. Rozpływa się w ustach, polecam :-)

Składniki

  • Spód ciasteczkowy:
  • herbatniki 12,5 dag
  • nutella 1,5 łyżki
  • masło rozpuszczone 6 dag
  • płatki owsiane 2 czubate łyżki
  • Masa serowa:
  • twaróg z wiaderka 35 dag
  • serek mascarpone 25 dag
  • nutella do masy 1/2 szkl.
  • cukier 1/2 szkl.
  • kawa rozpuszczalna 2 czubate łyżeczki rozpuszczone w 1,5 łyżki wrzątku
  • mąka pszenna 3/4 łyżeczki
  • mąka ziemniaczana 3/4 łyżki
  • jajko 3
  • czekolada mleczna opcjonalnie jako polewa
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sernik z nutellą i kawą

Przygotowanie

  1. Spód: Ciastka zmielić w malakserze na drobny "piasek", dodać roztopione masło, nutellę i płatki, wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Wylepić nią dno tortownicy o średnicy 22cm (spód wyłożyć papierem do pieczenia). Schłodzić ok. 30 minut w lodówce.

  2. Masa serowa: Mascarpone, twaróg, cukier i nutellę zmiksować do połączenia się składników, zmniejszyć obroty dodać kawę i pojedynczo jajka. Na sam koniec wmiksować króciutko mąki.
    Masę wylać na schłodzony spód.
    Piec w 170ºC przez 60-80 minut, aż wierzch będzie ścięty (środek może delikatnie dygotać przy poruszaniu formą). Upieczony wystudzić przy uchylonych drzwiczkach, a następnie schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc. Przed podaniem polać rozpuszczoną czekoladą lub posypać cukrem pudrem. Smacznego!

    P.s. Pomysł zaczerpnięty z blogu My man's kitchen

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń