Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z pianką i musem jabłkowym

Sernik z pianką i musem jabłkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 78 Ocena: 476

Dodano:

Odsłon: 1245

Ciasto z serem, musem z jabłek i pianką z bitej śmietany jest pyszne, nie za bardzo słodkie.

Składniki

  • Ciasto
  • mąka pszenna 2 szklanki
  • żółtka 2 szt
  • masło 15 dag
  • cukier puder 0,5 szklanki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • miód płynny 1 łyżka
  • śmietana 1 łyżka
  • Masa serowa
  • ser biały 70 dag
  • jajka 6 szt
  • budyń śmietankowy 1 szt
  • cukier waniliowy 2 łyżki
  • cukier 1 szkl
  • masło 10 dag
  • puree z dyni 5 łyżek
  • skórka pomarańczowa kandyzowana 2 łyżki
  • rodzynki 2-3 łyżki
  • mieszanka keksowa 2-3 łyżki
  • mąka pszenna 1 łyżka
  • Mus z jabłek
  • jabłka 1 kg
  • galaretka agrestowa 2 szt
  • Pianka
  • śmietana 30% 1,5 szkl
  • serek mascarpone 40 dag
  • cukier puder 0,5 szkl
  • żelatyna 1 łyżka
  • Dodatkowo
  • powidła śliwkowe 250 ml
  • kakao do posypania
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sernik z pianką i musem jabłkowym

Przygotowanie

  1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, posiekać z masłem, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.Następnie rozwałkować, włożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Upiec na złoty kolor.
    Masa serowa
    Żółtka, masło i cukier puder zmiksować. Gdy utarte dodać ser z wiaderka, budyń i pure z dyni.

  2. Białka ubić na sztywno pianę, połączyć z masą, dodać bakalie oprószone mąka, delikatnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o takiej samej wielkości jak ciasto.Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 1 godziny.

  3. Mus z jabłek
    Jabłka obrać, pokroić w kostkę, wsypać do garnka, podlać odrobiną wody, przykryć i rozgotować. Do gorących jabłek wsypać galaretki i dokładnie wymieszać.( w razie potrzeby dosłodzić)

  4. Upieczony blat ciasta posmarować powidłami, przykryć zimnym blatem serowym. Następnie wyłożyć tężejący mus z jabłek, oziębić.

  5. Zimną śmietanę z cukrem pudrem ubić na sztywno. Następnie stopniowo dodawać serek mascarpone miksując na niskich obrotach.Żelatynę rozpuścić w 2-3 łyżkach gorącej wody, połączyć z pianką, i od razu wyłożyć na ciasto.
    Po wierzchu posypać słodkim kakao i schłodzić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń