Desery Przepis na:
sernik z polewą czekoladową

Przepisów i artykułów: 35 Ocena: 183
Dodano: 10.11.2019
Odsłon: 6844
Składniki
- ciasto:
- 1 kg sera do serników
- 4 jajka
- 100 g rodzynek + do dekoracji
- 4 łyżki oleju
- 1,25 szkl cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki zapach wanilii lub cukier waniliowy 16 g
- ok 45 herbatników
- tłuszcz + bułka tarta lub mąka do blachy
- 1 łyżka mąki pszennej
- szczypta soli
- nasączanie i polewa:
- 0,5 szkl niesłodzonej herbaty
- 100 g czekolady gorzkiej min. 64 %
- 0,5 szkl cukru pudru
- 50 g masła
- 4 łyżki gęstej śmietany 18%
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
ciasto:
blachę smarujemy tłuszczem, wysypujemy bułką tartą lub mąką,
połowę herbatników układamy na spodzie blachy jako podstawę ciasta,
rodzynki moczymy we wrzątku, odcedzamy, osuszamy, obsypujemy mąką i odsiewamy nadmiar,
ser ucieramy z cukrem,
dodajemy olej, zapach wanilii lub cukier waniliowy oraz żółtka, ucieramy ponownie ponownie,
osobno ubijamy białka z solą na sztywno,
masę serową łączymy delikatnie z białkami,
połowę masy wlewamy na blachę i rozsypujemy rodzynki,
wylewamy drugą połową masy i delikatnie zatapiamy rodzynki, żeby nie były na wierzchu,
na masie serowej układamy resztę herbatników,
wstawiamy do piekarnika góra dół 180 stopni na ok. 70 min.
po upieczeniu zostawiamy do ostudzenia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami -
nasączanie i polewa:
przy pieczeniu góra dół pojawia się problem wysuszonych górnych herbatników,
herbatniki należy lekko (nie mocno) nasączyć niesłodzoną herbatą
masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z cukrem pudrem i śmietaną
polewamy ciasto i posypujemy rodzynkami dla ozdoby
Komentarze do przepisu (3)

marianna1289 02 grudniaZgłoś do usunięcia
Super pyszny0 Kto głosował? | Odpowiedz

KulinarnaChwila 10 listopadaZgłoś do usunięcia
Super;)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Do-syta 10 listopadaZgłoś do usunięcia
Wygląda smacznie:)0 Kto głosował? | Odpowiedz