Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszny sernik na herbatnikach, z rodzynkami i smaczną polewą czekoladową szklanka: 250 ml średnia blacha: 25 x 30 cm
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10278
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2906
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2009
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 767
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10278
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2906
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2009
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 767
Składniki
ciasto: blachę smarujemy tłuszczem, wysypujemy bułką tartą lub mąką, połowę herbatników układamy na spodzie blachy jako podstawę ciasta, rodzynki moczymy we wrzątku, odcedzamy, osuszamy, obsypujemy mąką i odsiewamy nadmiar, ser ucieramy z cukrem, dodajemy olej, zapach wanilii lub cukier waniliowy oraz żółtka, ucieramy ponownie ponownie, osobno ubijamy białka z solą na sztywno, masę serową łączymy delikatnie z białkami, połowę masy wlewamy na blachę i rozsypujemy rodzynki, wylewamy drugą połową masy i delikatnie zatapiamy rodzynki, żeby nie były na wierzchu, na masie serowej układamy resztę herbatników, wstawiamy do piekarnika góra dół 180 stopni na ok. 70 min. po upieczeniu zostawiamy do ostudzenia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami
nasączanie i polewa: przy pieczeniu góra dół pojawia się problem wysuszonych górnych herbatników, herbatniki należy lekko (nie mocno) nasączyć niesłodzoną herbatą masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z cukrem pudrem i śmietaną polewamy ciasto i posypujemy rodzynkami dla ozdoby