Do góry

Desery Przepis na:

sernik z polewą czekoladową

sernik z polewą czekoladową

Autor:

Przepisów i artykułów: 35 Ocena: 183

Dodano:

Odsłon: 6844

pyszny sernik na herbatnikach, z rodzynkami i smaczną polewą czekoladową szklanka: 250 ml      średnia blacha: 25 x 30 cm

Składniki

  • ciasto:
  • 1 kg sera do serników
  • 4 jajka
  • 100 g rodzynek + do dekoracji
  • 4 łyżki oleju
  • 1,25 szkl cukru
  • 3  łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki zapach wanilii lub cukier waniliowy 16 g
  • ok 45 herbatników
  • tłuszcz + bułka tarta lub mąka do blachy
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • szczypta soli
  • nasączanie i polewa:
  • 0,5 szkl niesłodzonej herbaty
  • 100 g czekolady gorzkiej min. 64 %
  • 0,5 szkl cukru pudru
  • 50 g masła
  • 4 łyżki gęstej śmietany 18%
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. ciasto:

    blachę smarujemy tłuszczem, wysypujemy bułką tartą lub mąką,
    połowę herbatników układamy na spodzie blachy  jako podstawę ciasta,
    rodzynki moczymy we wrzątku, odcedzamy, osuszamy, obsypujemy mąką i odsiewamy nadmiar,
    ser ucieramy z cukrem,
    dodajemy olej, zapach wanilii lub cukier waniliowy oraz żółtka, ucieramy ponownie ponownie,
    osobno ubijamy białka z solą na sztywno,
    masę serową łączymy delikatnie z białkami,
    połowę masy wlewamy na blachę i rozsypujemy rodzynki,
    wylewamy drugą połową masy i delikatnie zatapiamy rodzynki, żeby nie były na wierzchu,
    na masie serowej układamy resztę herbatników,
    wstawiamy do piekarnika góra dół 180 stopni na ok. 70 min.
    po upieczeniu zostawiamy do ostudzenia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami

  2. nasączanie i polewa:

    przy pieczeniu góra dół pojawia się problem wysuszonych górnych herbatników,
    herbatniki należy lekko (nie mocno) nasączyć niesłodzoną herbatą


    masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z cukrem pudrem i śmietaną
    polewamy ciasto i posypujemy rodzynkami dla ozdoby

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń