Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszny sernik na herbatnikach, z rodzynkami i smaczną polewą czekoladową szklanka: 250 ml średnia blacha: 25 x 30 cm
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12235
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1376
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12970
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5065
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12235
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1376
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12970
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5065
Składniki
ciasto: blachę smarujemy tłuszczem, wysypujemy bułką tartą lub mąką, połowę herbatników układamy na spodzie blachy jako podstawę ciasta, rodzynki moczymy we wrzątku, odcedzamy, osuszamy, obsypujemy mąką i odsiewamy nadmiar, ser ucieramy z cukrem, dodajemy olej, zapach wanilii lub cukier waniliowy oraz żółtka, ucieramy ponownie ponownie, osobno ubijamy białka z solą na sztywno, masę serową łączymy delikatnie z białkami, połowę masy wlewamy na blachę i rozsypujemy rodzynki, wylewamy drugą połową masy i delikatnie zatapiamy rodzynki, żeby nie były na wierzchu, na masie serowej układamy resztę herbatników, wstawiamy do piekarnika góra dół 180 stopni na ok. 70 min. po upieczeniu zostawiamy do ostudzenia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami
nasączanie i polewa: przy pieczeniu góra dół pojawia się problem wysuszonych górnych herbatników, herbatniki należy lekko (nie mocno) nasączyć niesłodzoną herbatą masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z cukrem pudrem i śmietaną polewamy ciasto i posypujemy rodzynkami dla ozdoby