Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z rosą

Sernik z rosą

Autor:

Przepisów i artykułów: 236 Ocena: 2632

Dodano:

Odsłon: 192

Prosty w wykonaniu sernik z rosą.

Składniki

  • Składniki na ciasto
  • 300g maki pszennej
  • 100g cukru pudru
  • 130 g masła
  • Jajko
  • 2 żółtka (białka zostawić )
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa serowa
  • kg sera z wiaderka
  • szklanka cukru (ale można dać mniej bo wychodzi trochę słodki)
  • 2 jajka
  • 4 żółtka (białka zostawić do piany)
  • 2 budynie śmietankowe
  • 125 ml oleju
  • 250 ml mleka
  • 6 białek do piany
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Sernik z rosą

Przygotowanie

  1. Przygotowanie ciasta

    Z podanych składników zagniatamy ciasto na jednolitą masę. Wykładamy formę (25x35cm) ciastem i pieczemy przez ok 15 minut w temperaturze 180 stopni.

  2. Przygotowanie masy serowej

    Twaróg, cukier i roztrzepane jajka razem połączyć na koniec dodać budynie, mleko i olej. Tak przygotowaną masę wylać na podpieczony spód i piec ok 45 minut.

    Białka ubić na sztywną piane na koniec dodać małymi porcjami 220 g drobnego cukru.

  3. Na upieczoną warstwę serową wyłożyć ubite białka, dokładnie wyrównać i piec jeszcze ok 15 minut w temperaturze 150 stopni. Po tym czasie piana się lekko zetnie, nie należy jednak wysuszać tak jak bezę. Poczekać do całkowitego wystudzenia, w czasie studzenia pojawia się kropelki rosy (skarmelizowany cukier).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń