Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby sernika. Można przygotować go na wiele sposobów. Dziś przedstawimy przepis na sernik z waniliowym crèmem brûlée, który pochodzi z 504. odcinka programu "Ewa gotuje". Ciasto inspirowane jest jednym z najbardziej znanych francuskich deserów. Przygotowanie spodu jest banalnie proste, wystarczy połączyć ciasteczka czekoladowe, z orzechami laskowymi oraz masłem. W masie serowej znajdzie się między innymi tłusty twaróg, serek mascarpone i biała czekolada. Warstwa crème brûlée powstanie ze śmietanki kremówki, żółtek i cukru. Będzie pysznie
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 285
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1402
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 282
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1000
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 285
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1402
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 282
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1000
Składniki
Orzechy laskowe uprażyć, pozbawić skórki (wystarczy zawinąć w ściereczkę i potrzeć). Zmiksować. Wkruszyć ciasteczka i ponownie zmiksować. Wlać roztopione masło i jeszcze raz zmiksować. Przełożyć do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia (średnica 26 cm). Dobrze ubić łyżką i schłodzić w lodówce.
Twaróg przełożyć do miksera. Wybić jajka. Dodać żółtko. Wsypać mąkę ziemniaczaną i cukier. Dodać pastę waniliową. Zmiksować. Dodać mascarpone i jeszcze raz zmiksować. Dodać białą czekoladę roztopioną z dodatkiem śmietanki. Kolejny raz zmiksować i przełożyć na spód z ciasteczek.
Piec nad blachą z wodą przez 15 minut w temp. 180 st. C. Następnie zmniejszyć temp. do 120 st. i piec przez 45 minut.
Śmietankę wlać do garnka. Dodać cukier waniliowy. Posłodzić, wymieszać i zagotować. Wlać do roztrzepanych żółtek cały czas mieszając trzepaczką. Przelać na sernik i jeszcze raz wstawić do piekarnika (1 godz., temp. 120 st. C, kąpiel wodna). Posypać cukrem. Skarmelizować palnikiem. Udekorować malinami i listkami mięty.