Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby sernika. Można przygotować go na wiele sposobów. Dziś przedstawimy przepis na sernik z waniliowym crèmem brûlée, który pochodzi z 504. odcinka programu "Ewa gotuje". Ciasto inspirowane jest jednym z najbardziej znanych francuskich deserów. Przygotowanie spodu jest naprawdę proste, wystarczy połączyć ciasteczka czekoladowe, z orzechami laskowymi oraz masłem. W masie serowej znajdzie się między innymi tłusty twaróg, serek mascarpone i biała czekolada. Warstwa crème brûlée powstanie ze śmietanki kremówki, żółtek i cukru. Będzie pysznie!
Tortownica o średnicy 26 cm, papier do pieczenia
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 45
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 571
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2012
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4007
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 45
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 571
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2012
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4007
Składniki
Orzechy laskowe uprażyć, pozbawić skórki (wystarczy zawinąć w ściereczkę i potrzeć). Zmiksować. Wkruszyć ciasteczka i ponownie zmiksować. Wlać roztopione masło i jeszcze raz zmiksować. Przełożyć do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia (średnica 26 cm). Dobrze ubić łyżką i schłodzić w lodówce.
Twaróg przełożyć do miksera. Wybić jajka. Dodać żółtko. Wsypać mąkę ziemniaczaną i cukier. Dodać pastę waniliową. Zmiksować. Dodać mascarpone i jeszcze raz zmiksować. Dodać białą czekoladę roztopioną z dodatkiem śmietanki. Kolejny raz zmiksować i przełożyć na spód z ciasteczek.
Piec nad blachą z wodą przez 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez 45 minut.
Śmietankę wlać do garnka. Dodać cukier waniliowy. Posłodzić, wymieszać i zagotować. Wlać do roztrzepanych żółtek, cały czas mieszając trzepaczką. Przelać na sernik i jeszcze raz wstawić do piekarnika (na godzinę, temperatura ustawiona na 120 stopni Celsjusza, kąpiel wodna). Posypać cukrem. Skarmelizować palnikiem. Udekorować malinami i listkami mięty.