Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z wiśniami

Sernik z wiśniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 153 Ocena: 4211

Dodano:

Odsłon: 8299

Wspaniały sernik z wiśniami na kruchym cieście. Po prostu raj dla podniebienia, polecam:)

Składniki

  • Na ciasto: 500 g mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 150 g cukru pudru
  • 250 g masła
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Na masę serową: 1 kg twarogu mielonego
  • 125 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 łyżki mąki ziemniacznej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 100g rozpuszczonego masła
  • 3 jajka
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 duży słoik wiśni w kompocie
  • Na pianę: 5 białek
  • 150g cukru
  • Do posypania: cukier puder
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Sernik z wiśniami

Przygotowanie

  1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodajemy posiekane masło. Delikatnie zagniatamy. Stopniowo dodajemy żółtka i śmietanę. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Dzielimy na 2 części. Większą część wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Mniejszą część wkładamy do zamrażarki.

  2. Blaszkę o wymiarach 25x 40 cm smarujemy masłem i wysypujemy delikatnie tartą bułką. Wykładamy większą częścią ciasta. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika (góra-dół) na 15 minut. Podpiekamy na złoty kolor.

  3. W tym czasie przygotowujemy masę serową. Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodajemy twaróg, rozpuszczone i wystudzone masło, wymieszane mąki i sok z cytryny. Ucieramy na jednolitą masę.
    Wiśnie odsączamy z kompotu.
    Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier dalej ubijając.

  4. Na podpieczony spód wykładamy masę serową, na to równomiernie odsączone wiśnie. Na wiśniach rozsmarowujemy pianę z białek. Na górę ścieramy resztę ciasta z zamrażarki. Wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy około 55 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
    Najlepiej spożywać następnego dnia.
    Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń