Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniały sernik z wiśniami na kruchym cieście. Po prostu raj dla podniebienia, polecam:)
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 8887
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 21794
Serowe krokiety z brokułami to smażone na złoto kotleciki z ciasta na bazie m...
Odsłon: 449
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 8887
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 21794
Serowe krokiety z brokułami to smażone na złoto kotleciki z ciasta na bazie m...
Odsłon: 449
Składniki
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodajemy posiekane masło. Delikatnie zagniatamy. Stopniowo dodajemy żółtka i śmietanę. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Dzielimy na 2 części. Większą część wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Mniejszą część wkładamy do zamrażarki.
Blaszkę o wymiarach 25x 40 cm smarujemy masłem i wysypujemy delikatnie tartą bułką. Wykładamy większą częścią ciasta. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika (góra-dół) na 15 minut. Podpiekamy na złoty kolor.
W tym czasie przygotowujemy masę serową. Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodajemy twaróg, rozpuszczone i wystudzone masło, wymieszane mąki i sok z cytryny. Ucieramy na jednolitą masę. Wiśnie odsączamy z kompotu. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier dalej ubijając.
Na podpieczony spód wykładamy masę serową, na to równomiernie odsączone wiśnie. Na wiśniach rozsmarowujemy pianę z białek. Na górę ścieramy resztę ciasta z zamrażarki. Wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy około 55 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem. Najlepiej spożywać następnego dnia. Smacznego:)