Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszny serniko-budyniowiec z borówkami
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5524
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1018
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12013
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5126
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1444
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5524
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1018
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12013
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5126
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1444
Składniki
Do wysokiego garnuszka przekładamy ser, masło, jajka, żółtka oraz 1 szklankę cukru. Wszystkie składniki mieszamy, podgrzewamy na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się i połączenia ze sobą składników . W 200ml mleka rozprowadzić proszek budyniowy oraz mąkę ziemniaczaną, po wymieszaniu wlać do garnuszka z masą serową, dokładnie wymieszać aż masa zgęstnieje i nabierze kremowej konsystencji. Masa serowo-budyniową zdjąć z ognia i przestudzić
Masa owocowa 700g borówek lub innych owoców sezonowych 2 galaretki o smaku borówkowym lub taki smak jaki użyje się owoców Owoce zblendować. W 125 ml gorącej wody rozpuścić galaretki, wymieszać i jeszcze gorące wlać do owoców. Po ponownym wymieszaniu odstawić do lekkiego stężenia.
400g herbatników rozkruszyć, Masło roztopić i przelać do pokruszonych herbatników- wymieszać W 400 ml wrzącej wody rozpuścić galaretkę i odstawić do przestygnięcia i lekkiego stężenia. Na blaszkę wyłożoną papierem, wyłożyć pokruszone herbatniki z masłem. Na to wylać tężejące owoce z galaretką. Następna warstwa to ok 200 gr herbatników. Ciastka układamy na owocowej galaretce. Na herbatniki wylewamy masę serowo-budyniową (może być lekko ciepła) Na masę wykładamy owoce i wkładamy do lodówki na ok 2 godziny, w tym czasie galaretka powinna ostygnąć a gdy to nastąpi wylać ją na ciasto i ponownie włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Ciasto jest przepyszne, można użyć do tego ciasta swoich ulubionych owoców, sprawdzą się maliny, truskawki, jeżyny, jagody itp. Smacznego!!