Do góry

Desery Przepis na:

Sernikowo-truskawkowy deser z szklankach

Sernikowo-truskawkowy deser z szklankach

Autor:

Przepisów i artykułów: 88 Ocena: 155

Dodano:

Odsłon: 144

Prosty w wykonaniu i bardzo efektowny deser z twarogu i świeżych lub mrożonych truskawek.

Składniki

  • twaróg sernikowy 300 g
  • śmietana 30 % 150 ml
  • Cukier puder 4 łyżki
  • Żelatyna 1 łyżka
  • woda gorąca 1/3 szklanki
  • Truskawki 400 g
  • Cukier puder 3 łyżki
  • Żelatyna 1 łyżka
  • woda gorąca 1/3 szklanki
  • galaretka truskawkowa 1 opakowanie
  • Truskawki 100 g
  • Borówki 50 g
  • czekolada 70% kakao 6 kostek
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sernikowo-truskawkowy deser z szklankach

Przygotowanie

  1. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i wystudzić. Ser zmiksować ze śmietaną i cukrem pudrem. Miksować stopniowo dolewając żelatynę.

  2. Masę serową przelać do szklanek. Szklanki wstawić do lodówki "pod skosem" i pozostawić do stężenia na ok. 1 godzinę. Truskawki zmiksować z cukrem, dodać rozpuszczoną w wodzie żelatynę i przelać do szklanek. Szklanki ustawić w lodówce "pod skosem" w drugą stronę.

  3. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 400 ml gorącej wody, wystudzić i wlać do szklanek do pełna. Wstawić do lodówki do stężenia. Przed podaniem deser udekorować truskawkami, borówkami oraz posiekaną czekoladą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń