Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Seromak to smakowite połączenie sernika z makowcem – idealne ciasto na świąteczny stół - zarówno ten wielkanocny, jak i bożonarodzeniowy. Aby osiągnąć spektakularny efekt, nie trzeba ani szczególnych umiejętności cukierniczych, ani wiele pracy. Wystarczy, że będziesz dokładnie trzymać się poniższego przepisu, a zyskasz pewność, że twój seromak wyjdzie perfekcyjnie.
Proponujemy błyskawiczny obiad dla zabieganych, czyli makaron spaghetti w pro...
Odsłon: 528
Orzechowy Kochanek czyli ciasto czekoladowe z kremem z masła orzechowego to p...
Odsłon: 1907
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 140
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 210
Proponujemy błyskawiczny obiad dla zabieganych, czyli makaron spaghetti w pro...
Odsłon: 528
Orzechowy Kochanek czyli ciasto czekoladowe z kremem z masła orzechowego to p...
Odsłon: 1907
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 140
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 210
Składniki
Przygotuj ciasto na spód. Wsyp do dużej miski mąkę, cukier puder i sól. Dodaj pokrojone na małe kawałki masło i żółtko oddzielone od białka. Zagnieć składniki na jednolitą masę. Uformuj z niej kulę, owiń folią spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyłóż ciastem dno tortownicy o średnicy 28 cm. Posmaruj je (z użyciem silikonowego pędzelka) rozkłóconym białkiem i ponakłuwaj widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 10 minut.
Przygotuj masę makową. Namocz rodzynki w rumie. Zalej mak gorącym mlekiem i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut, co pewien czas mieszając. Odsącz nadmiar mleka, jeśli to konieczne. Dodaj miód, masło i gotuj jeszcze przez chwilę – do połączenia składników. Dodaj do maku płatki migdałów i rodzynki. Utrzyj jajka z cukrem. Połącz z masą makową. Wyłóż ją na podpieczony spód.
Przygotuj masę serową. Zmiel dwukrotnie twaróg. Wymieszaj z masłem. Utrzyj żółtka z cukrem. Połącz z budyniem i skórką otartą z cytryny. Dodaj masę jajeczną do twarogu. Wymieszaj dokładnie mikserem. W osobnym naczyniu ubij na sztywno pianę z białek. Połącz szpatułką z masą serową. Przelej ją na warstwę makową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około godzinę. Po tym czasie wyłącz piekarnik, lekko uchyl drzwiczki i pozostaw seromak w środku na 20 minut.
Wystudzony seromak udekoruj posiekanymi orzechami włoskimi.