Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Seromak to smakowite połączenie sernika z makowcem – idealne ciasto na świąteczny stół - zarówno ten wielkanocny, jak i bożonarodzeniowy. Aby osiągnąć spektakularny efekt, nie trzeba ani szczególnych umiejętności cukierniczych, ani wiele pracy. Wystarczy, że będziesz dokładnie trzymać się poniższego przepisu, a zyskasz pewność, że twój seromak wyjdzie perfekcyjnie.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11289
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4944
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1137
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9839
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1460
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11289
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4944
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1137
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9839
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1460
Składniki
Przygotuj ciasto na spód. Wsyp do dużej miski mąkę, cukier puder i sól. Dodaj pokrojone na małe kawałki masło i żółtko oddzielone od białka. Zagnieć składniki na jednolitą masę. Uformuj z niej kulę, owiń folią spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyłóż ciastem dno tortownicy o średnicy 28 cm. Posmaruj je (z użyciem silikonowego pędzelka) rozkłóconym białkiem i ponakłuwaj widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 10 minut.
Przygotuj masę makową. Namocz rodzynki w rumie. Zalej mak gorącym mlekiem i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut, co pewien czas mieszając. Odsącz nadmiar mleka, jeśli to konieczne. Dodaj miód, masło i gotuj jeszcze przez chwilę – do połączenia składników. Dodaj do maku płatki migdałów i rodzynki. Utrzyj jajka z cukrem. Połącz z masą makową. Wyłóż ją na podpieczony spód.
Przygotuj masę serową. Zmiel dwukrotnie twaróg. Wymieszaj z masłem. Utrzyj żółtka z cukrem. Połącz z budyniem i skórką otartą z cytryny. Dodaj masę jajeczną do twarogu. Wymieszaj dokładnie mikserem. W osobnym naczyniu ubij na sztywno pianę z białek. Połącz szpatułką z masą serową. Przelej ją na warstwę makową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około godzinę. Po tym czasie wyłącz piekarnik, lekko uchyl drzwiczki i pozostaw seromak w środku na 20 minut.
Wystudzony seromak udekoruj posiekanymi orzechami włoskimi.