Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 182
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 153
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 182
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 153
Składniki
Do masy makowej dodaję jajka i słonecznika-miksuję kilka minut.Jeżeli jajka są duże masa może być zbyt rzadka,dodaję wtedy bułkę tartą.Przekładam masę do dużej formy wyłożonej namoczonymi w mleku biszkoptami.
Białka miksuję na sztywną pianę z 2 łyżkami cukru pudru.Do sera dodaję żółtka,cukier puder,szklankę mleka i serniks.Miksuję ok 5 minut. Na koniec delikatnie łączę z białkami ,mieszam łyżką albo mikserem na najmniejszych obrotach.Wstawiam do nagrzanego piekarnika (180) na 60-70min.
Po upieczeniu nie wystawiam ciasta z piekarnika.Uchylam drzwiczki i czekam,aż powolutku samo ostygnie.
Zazwyczaj posypuję cukrem pudrem albo robię ulubione ;-) mazańce z roztopionej czekolady...Tym razem posypałam kakao... SMACZNEGO