Desery Przepis na:
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Do masy makowej dodaję jajka i słonecznika-miksuję kilka minut.Jeżeli jajka są duże masa może być zbyt rzadka,dodaję wtedy bułkę tartą.Przekładam masę do dużej formy wyłożonej namoczonymi w mleku biszkoptami.
Białka miksuję na sztywną pianę z 2 łyżkami cukru pudru.Do sera dodaję żółtka,cukier puder,szklankę mleka i serniks.Miksuję ok 5 minut. Na koniec delikatnie łączę z białkami ,mieszam łyżką albo mikserem na najmniejszych obrotach.Wstawiam do nagrzanego piekarnika (180) na 60-70min.
Po upieczeniu nie wystawiam ciasta z piekarnika.Uchylam drzwiczki i czekam,aż powolutku samo ostygnie.
Zazwyczaj posypuję cukrem pudrem albo robię ulubione ;-) mazańce z roztopionej czekolady...Tym razem posypałam kakao... SMACZNEGO
Na skróty
Komentarze do przepisu (8)

wolna 08 grudnia 2011Zgłoś do usunięcia
podoba mi się ten przepis postaram się upiec go na te święta, mam nadzieję że coś mi z tego wyjdzie, dzięki za przepis0 Kto głosował? | Odpowiedz

Darsifel 20 listopada 2011Zgłoś do usunięcia
Haha;) Nie dzięki :P Jeśli ktoś w awatarze nie ma nawet fitografii źdźbła trawy to nie zaglądnę ;) Pozdrawiam Ciebie serdecznie i czeka na inne przepisy ;) A sam w końcu wezmę się chyba za gotowanie, fotografowanie i tu umieszczanie ;)0 Kto głosował? | Odpowiedz

MEGI110278 20 listopada 2011Zgłoś do usunięcia
Tak dodaję słonecznika dla urozmaicenia :-)Nie podaję tego przepisu jako nowość ! ! !
I nie wstydzę się tego,że wspomagam się makiem z puszki i serniksem... itp
Niestety nie posiadam w swoich zbiorach przepisu na napoleonko-karpatkę ;-)))
Ale karolcia26 się przechwala,że wypieki ma w małym paluszku...i to od podstawówki
szkoda,że nie od kołyski...
więc zapraszam na profil niedopchniętej starej panny ! ! !
0 Kto głosował? | Odpowiedz

Karolcia26 19 listopada 2011Zgłoś do usunięcia
Też mi nowość! Ameryki tym przepisem nie odkryłaś. Od lat robię takie ciasto. Co w moim przypadku to od czasów podstawówki. A jeżeli musisz do sernika dodawać to świństwo w proszku (serniks) to ja współczuje tym co muszą to jeść. Chociaż byś się nie chwaliła taką ignorancją.1 Kto głosował? | Odpowiedz

Darsifel 19 listopada 2011Zgłoś do usunięcia
Super przepis:) Jeśli zamieścisz jeszcze napoleonko-karpatkę to chyba Ci się oświadczę :0 Kto głosował? | Odpowiedz

agus32 17 listopada 2011Zgłoś do usunięcia
Już wylądował w ulubionych.Czy słonecznik w maku to dla walorów smakowych?0 Kto głosował? | Odpowiedz

MEGI110278 17 listopada 2011Zgłoś do usunięcia
Tak.Układam w/g przepisu...namoczone biszkopty(to ważne,żeby się nie przypaliły),potem masę makową,masę serową i wszystko do gorącego piekarnika na ok godzinę.W zależności jak wygląda ciasto po upieczeniu(chodzi mi o kolor czyli stopień przypieczenia) robię różną dekorację wierzchu sernika... Również lubię to połączenie,choć za makiem nie przepadam ;-)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Annuar 17 listopada 2011Zgłoś do usunięcia
Uwielbiam to połączenie. Ciasto pieczesz w całości (biszkopty, masa makowa i serowa) ?0 Kto głosował? | Odpowiedz