Do góry

Desery Przepis na:

Shrek

Shrek

Autor:

Przepisów i artykułów: 564 Ocena: 4381

Dodano:

Odsłon: 1663

Popularne ciasto Shrek pojawiło się u mnie na domowym sylwestrze. Po świątecznym obżarstwie sernikami i makowcami postawiłam na coś lekkiego, szybkiego w przygotowaniu i kolorowego, by było ozdobą imprezowego stołu.

Składniki

  • masa zielona:
  • zielony sok /Kubuś lub Dr Vitt/ 0,9 l
  • budyń śmietankowy bez cukru 3 op
  • masa śmietanowa:
  • śmietana kremówka 400 g
  • galaretka zielona /kiwi, agrestowa/ 1 op
  • dodatkowo:
  • galaretka zielona /na wierzch/ 2 op
  • biszkopty na spód formy
  • delicje 2 opk
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Shrek

Przygotowanie

  1. Spód blaszki /35 x 25/ wykładamy biszkoptami.
    Przygotowujemy zieloną masę: proszek budyniowy rozpuszczamy w 1,5 szklanki soku. Resztę soku zagotowujemy. Wlewamy rozrobiony proszek budyniowy i energicznie mieszając całość zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i masę przelewamy na blaszkę wyłożoną biszkoptami.
    Na zielonej masie układamy delicje galaretką do góry. Odstawiamy w chłodne miejsce by masa wystygła.
    Masa śmietanowa: galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno a następnie miksujemy z tężejącą galaretką.
    Masę równomiernie rozkładamy na delicjach. Odstawiamy do stężenia w chłodne miejsce.
    Galaretki rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. Wylewamy na wierzch ciasta. Odstawiamy do lodówki do stężenia.


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń