Do góry

Desery Przepis na:

Skubaniec ze śliwkami

Skubaniec ze śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 95 Ocena: 3051

Dodano:

Odsłon: 817

Kruche ciasto, beza i śliwki to połączenie idealne na każdą okazję

Składniki

  • 600 g śliwek
  • 5 jajek
  • 140 g drobnego cukru kryształu (1/2 szklanki + 2 łyżki)
  • szczypta soli
  • 420 g mąki (2 i 2/3 szklanki)
  • 110 g cukru pudru (1 szklanka)
  • 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 220 g miękkiego masła
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki kaszy manny
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Skubaniec ze śliwkami

Przygotowanie

  1. Śliwki umyj i osusz a następnie pozbądź się pestek i pokrój na małe kawałki.
    Białka oddziel od żółtek i ubij z nich pianę dodając szczyptę soli i cukier kryształ (dodaj cały cukier od razu na początku i ubijaj na średnich obrotach przez ok. 10 min, do czasu aż cały cukier się rozpuści.

  2. Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, cukier waniliowy wymieszaj w dużej misce, dodaj miękkie masło i wyrób do uzyskania kruszonki.
    Dodaj żółtka i wyrób na jednolite, plastyczne ciasto.
    Podziel ciasto na trzy części, jedną nieco większą na spód i dwie nieco mniejsze.
    Tą nieco większą częścią ciasta wylep dno blaszki (24x24) wyłożonej papierem do pieczenia, następnie ponakłuwaj widelcem.
    Blaszkę z ciastem wstaw do zamrażalnika.
    Jedną z pozostałych części ciasta owiń folią spożywczą i również włóż do zamrażalnika.
    Do ostatniej części ciasta dodaj kakao i wyrób na jednolite ciasto. Owiń folią i włóż do zamrażalnika.
    W tym czasie piana z białek powinna być już dobrze ubita, odstaw mikser nie będzie już potrzebny.
    Blaszkę wyłożoną ciastem wyjmij z zamrażalnika i posyp spód równą warstwą kaszy manny.
    Na ciasto wyłóż przygotowane wcześniej śliwki i wyrównaj.
    Na śliwki zetrzyj na tarce o grubych otworach kakaowe ciasto.
    Następnie wyłóż ubitą pianę z białek, wyrównaj.
    Na wierzch ciasta zetrzyj jasną część ciasta.
    Piecz w temp. 180°C przez 35 min (grzałka góra-dół).

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń