Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 799 Ocena: 49659
Dodano: 28.01.2016
Odsłon: 1269
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Słoninę kroimy w drobną kostkę, wytapiamy, dodając łyżkę smalcu. Oddzielamy skwarki od tłuszczu*.
*Z tłuszczu powstał pyszny smalczyk domowy, dodałam tylko jabłko i cebulkę...
Przepis na smalczyk znajdziecie na moim blogu:
www.katalogsmakow.blogspot.com
Skwarki ucieramy w makutrze na gładką, jednolitą masę. Dodajemy dwie szklanki mąki, żółtka, cukier puder, mleko, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Ciasto mieszamy łyżką, dodajemy jeszcze jedną szklankę mąki. Następnie zagniatamy ciasto na stolnicy, podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na grubość 5 mm.
Foremkami o różnych kształtach wykrawamy ciastka, układamy na blaszce, pieczemy przez 10- 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Upieczone ciastka studzimy.
Cukier puder przeznaczony na lukier ucieramy z sokiem cytrynowym i ewentualnie odrobiną zimnej, przegotowanej wody. Gotowym lukrem dekorujemy ciasteczka.
Jeżeli macie pod ręką skórkę pomarańczową to również możecie dodać ją do lukru, będzie bardziej aromatyczny.
Uwaga: Z podanej ilości składników upiekłam około 90 ciasteczek.
Smacznego.
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

anulka12 30 stycznia 2016Zgłoś do usunięcia
Kiedyś koleżanka poczęstowała mnie takimi ciasteczkami, są bardzo smaczne i kruche. Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz

Futka 29 stycznia 2016Zgłoś do usunięcia
Super ciasteczka! Śliczne są! :) Odpowiedzi: 1 ▼4 Kto głosował? | Odpowiedz