Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Od dawna miałam ochotę je upiec, ale jakoś nie mogłam znaleźć odpowiedniego przepisu. W końcu przypomniałam sobie, że na blogu Beatki (luna76) widziałam podobne ciastka. Korzystałam już z jej przepisów nie raz, więc miałam pewność, że przepis jest dobry. Ciastka wyszły pyszne i kruchutkie, dokładnie takie, jak je sobie wyobrażałam.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3800
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 626
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3817
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 390
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 729
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3800
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 626
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3817
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 390
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 729
Składniki
Słoninę kroimy w drobną kostkę, wytapiamy, dodając łyżkę smalcu. Oddzielamy skwarki od tłuszczu*. *Z tłuszczu powstał pyszny smalczyk domowy, dodałam tylko jabłko i cebulkę... Przepis na smalczyk znajdziecie na moim blogu: www.katalogsmakow.blogspot.com Skwarki ucieramy w makutrze na gładką, jednolitą masę. Dodajemy dwie szklanki mąki, żółtka, cukier puder, mleko, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Ciasto mieszamy łyżką, dodajemy jeszcze jedną szklankę mąki. Następnie zagniatamy ciasto na stolnicy, podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na grubość 5 mm.
Foremkami o różnych kształtach wykrawamy ciastka, układamy na blaszce, pieczemy przez 10- 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Upieczone ciastka studzimy. Cukier puder przeznaczony na lukier ucieramy z sokiem cytrynowym i ewentualnie odrobiną zimnej, przegotowanej wody. Gotowym lukrem dekorujemy ciasteczka. Jeżeli macie pod ręką skórkę pomarańczową to również możecie dodać ją do lukru, będzie bardziej aromatyczny. Uwaga: Z podanej ilości składników upiekłam około 90 ciasteczek.
Smacznego.