Do góry

Desery Przepis na:

Skyramisu

Skyramisu

Autor:

Przepisów i artykułów: 955 Ocena: 19821

Dodano:

Odsłon: 2632

Dużo lżejsza wersja Tiramisu. Kremem jest tu islandzki skyr. Skyr – tradycyjny islandzki wyrób mleczarski podobny do jogurtu. Jest niezwykle gęsty o delikatnym śmietankowym smaku. Zawiera dużo białka, jest niezwykle kremowy i pożywny. Wspaniałym dodatkiem do skyr jest syrop barmański Rum z czekoladą. Nie dodajemy cukru, jednym" słodzikiem "jest syrop barmański. TIRAMISU O OBNIŻONEJ ZAWARTOŚCI TŁUSZCZU I CUKRU TO COŚ PYSZNEGO.

Składniki

  • 1 skyr waniliowy 150 g
  • 1 skyr naturalny 150 g
  • filiżanka niesłodzonej kawy
  • syrop barmański Rum z czekoladą 1 łyżeczka
  • podłużne biszkopty ok. 140 g
  • kakao ok.2 łyżki
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Skyramisu

Przygotowanie

  1. Prostokątny wyższy półmisek 18 X 13 cm.
    Zaparzamy kawę i studzimy.
    Biszkopty moczymy w kawie i układamy w półmisku.
    Skyr waniliowy mieszamy z 3-4 łyżeczki syropu barmańskiego.
    Większość skyrka wykładamy na biszkopty, zostawiamy ok. 1 łyżeczkę.
    Skyr posypujemy kakao.
    Układamy drugą warstwę namoczonych biszkoptów.
    Przykrywamy je skyrem naturalnym wymieszanym z syropem i resztą skyrka.


  2. Całość posypujemy kakao i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 13 czerwca Super,można dietetycznie zjeśc słodkości:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 13 czerwca Od kilku dni wieje mi tu chłodem z Islandii ;p
Dobrze, że bez pieczenia, bo wiesz, jak jest hihi. Pychotka :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń