Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dla męża była niedawno szybka babka, więc dla siebie upiekłam mini serniczek, a raczej skyrnik waniliowy. Być może nazwa skyrnik jest Ci obca, ale to jest po prostu rodzaj sernika, który upiekłam nie z twarogu, lecz ze skyru. I zaraz pewnie pojawia się kolejne pytanie – co to jest ten skyr? Wszelkie wyjaśnienia znajdziesz na blogu (zapraszam!), a tu, żeby było prościej i szybciej, zamieszczam tylko przepis na pyszne i zdrowe "ciastko", czyli coś słodkiego do kawy.
Airfryer, czyli frytkownica beztłuszczowa
Szybki i prosty w przygotowaniu torcik z bitą śmietaną i galaretką. Idealny n...
Odsłon: 861
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 145
Smaczna i prosta sałatka do pracy lub inną okazję.
Odsłon: 3006
Szybki i prosty w przygotowaniu torcik z bitą śmietaną i galaretką. Idealny n...
Odsłon: 861
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 145
Smaczna i prosta sałatka do pracy lub inną okazję.
Odsłon: 3006
Składniki
Skyr waniliowy i jajka włóż do miski, a następnie zmiksuj do połączenia składników. Jeśli chcesz dodać cukier waniliowy lub słodzik, to dodaj go na tym etapie i również zmiksuj.
Dosyp proszek budyniowy (lub kartoflankę) i wymieszaj najpierw łyżką, a następnie krótko mikserem. Nie miksuj zbyt długo, żeby nie napowietrzyć masy za bardzo.
Przelej masę do foremki (moja ma pojemność 500 ml) i wyrównaj powierzchnię, a następnie wstaw formę do kosza airfryera.
Włącz grzanie na 180 stopni i 20 minut. Ja po 15 minutach zajrzałam do szuflady i przestraszyłam się, że wierzch sernika bardzo się zrumienił, więc na ostatnie 5 minut zmniejszyłam grzanie do 160 stopni.
Ale może niepotrzebnie? Kto wie, sprawdzę to pewnie następnym razem.
Wyjmij formę z urządzenia i postaw na blacie do wystudzenia. Przed wyjęciem z formy silikonowej dobrze jest wygiąć lekko foremkę, aby oddzielić brzegi sernika, a następnie przyłożyć talerz i dopiero wtedy odwrócić formę dnem do góry. Skyrnik waniliowy powinien bez trudu wyskoczyć z formy.
Gotowy sernik możesz polać gorzką czekoladą, a wtedy stanie się wyjątkowo wykwintnym deserem. Albo, tak jak ja, posypać go tylko odrobiną kakao.
Trochę z oszczędności czasu, trochę z lenistwa, a trochę w celu ograniczenia kalorii.
Uważam, że wszystkie te motywy są ważne i nie musisz wstydzić się żadnego z nich.
Z podanej ilości składników uzyskasz deser dla 4 osób, po kawałeczku dla każdego. Albo porcję na 3-4 dni dla jednej osoby, ale wówczas trzeba przechować go w lodówce, żeby się nie zepsuł. Skyrnik waniliowy okazał się bardzo smaczny, więc zachęcam Cię do spróbowania. Naprawdę warto, smacznego!