Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Już od ponad pięćdziesięciu lat świat podbijają bułeczki cynamonowe. Ten popularny wypiek pochodzi podobno z Ameryki, ale światową sławę zdobył dzięki niesamowitej popularności w Szwecji. Jak zrobić cinnamon rolls? Cynamonowe ślimaczki z ciasta drożdżowego to tania i pyszna alternatywa dla innych słodyczy. Przygotowanie ich to sama przyjemność, choć całość zajmuje trochę czasu. Jedno jest pewne: dla tych cynamonowych bułeczek warto się poświęcić. Poznajcie nasz przepis na bułeczki cynamonowe!
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 149
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3848
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 275
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 460
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 149
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3848
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 275
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 460
Składniki
Z drożdży, 1 łyżki cukru i 2 łyżek ciepłego mleka przygotować rozczyn, odstawić na 10 minut aby drożdże zaczęły pracować.
Wymieszać w dużym naczyniu pozostałe składniki: mąkę pszenną, pozostały cukier, pozostałe mleko, rozpuszczone i przestudzone masło, sól i jajko, na koniec dodać rozczyn. Wyrobić ciasto (najlepiej mikserem) i odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętość na około 60 minut.
Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, aby je odgazować , lekko zagnieść, razie potrzeby podsypując mąką i rozwałkować na prostokąt.
Prostokąt posmarować miękkim masłem, posypać cukrem i cynamonem, zwinąć w rulon i kroić na równe kawałki.
Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, układać kawałki ciasta wzorkiem do góry jeden, koło drugiego, zostawiając między nimi odstępy.
Ślimaczki przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut aby podrosły.
Wyrośnięte ślimaczki piec w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przy grzaniu góra-dół przez 20 minut, aż nabiorą złotego koloru.
Po wyciągnięciu z piekarnika studzić w foremce, w międzyczasie przygotować polewę: masło, cukier puder, serek kremowy, sól, esencję waniliową i mleko zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji, dekorować przestudzone ślimaczki.