Do góry

Desery Przepis na:

Ślimaczki cynamonowe

Ślimaczki cynamonowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 63 Ocena: 1074

Dodano:

Odsłon: 252

Już od ponad pięćdziesięciu lat świat podbijają bułeczki cynamonowe. Ten popularny wypiek pochodzi podobno z Ameryki, ale światową sławę zdobył dzięki niesamowitej popularności w Szwecji. Jak zrobić cinnamon rolls? Cynamonowe ślimaczki z ciasta drożdżowego to tania i pyszna alternatywa dla innych słodyczy. Przygotowanie ich to sama przyjemność, choć całość zajmuje trochę czasu. Jedno jest pewne: dla tych cynamonowych bułeczek warto się poświęcić. Poznajcie nasz przepis na bułeczki cynamonowe!

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 30 g drożdży
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 40 g masła (rozpuszczone)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżki cynamonu
  • 40 g masła
  • POLEWA:
  • 40 g masła
  • 30 g cukru pudru
  • 50 g serka kremowego
  • 1 szczypta soli
  • 3 krople esencji waniliowej
  • 3 łyżki mleka
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ślimaczki cynamonowe

Przygotowanie

  1. Z drożdży, 1 łyżki cukru i 2 łyżek ciepłego mleka przygotować rozczyn, odstawić na 10 minut aby drożdże zaczęły pracować.

  2. Wymieszać w dużym naczyniu pozostałe składniki: mąkę pszenną, pozostały cukier, pozostałe mleko, rozpuszczone i przestudzone masło, sól i jajko, na koniec dodać rozczyn. Wyrobić ciasto (najlepiej mikserem) i odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętość na około 60 minut.

  3. Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, aby je odgazować , lekko zagnieść, razie potrzeby podsypując mąką i rozwałkować na prostokąt.

  4. Prostokąt posmarować miękkim masłem, posypać cukrem i cynamonem, zwinąć w rulon i kroić na równe kawałki.

  5. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, układać kawałki ciasta wzorkiem do góry jeden, koło drugiego, zostawiając między nimi odstępy.

  6. Ślimaczki przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut aby podrosły.

  7. Wyrośnięte ślimaczki piec w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przy grzaniu góra-dół przez 20 minut, aż nabiorą złotego koloru.

  8. Po wyciągnięciu z piekarnika studzić w foremce, w międzyczasie przygotować polewę: masło, cukier puder, serek kremowy, sól, esencję waniliową i mleko zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji, dekorować przestudzone ślimaczki.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

SlodkoSlodka83 10 czerwca Czaje się na nie już od dłuższego czasu, żeby zrobić :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń