Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Już od ponad pięćdziesięciu lat świat podbijają bułeczki cynamonowe. Ten popularny wypiek pochodzi podobno z Ameryki, ale światową sławę zdobył dzięki niesamowitej popularności w Szwecji. Jak zrobić cinnamon rolls? Cynamonowe ślimaczki z ciasta drożdżowego to tania i pyszna alternatywa dla innych słodyczy. Przygotowanie ich to sama przyjemność, choć całość zajmuje trochę czasu. Jedno jest pewne: dla tych cynamonowych bułeczek warto się poświęcić. Poznajcie nasz przepis na bułeczki cynamonowe!
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22361
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14024
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4364
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43353
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 539
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 476
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22361
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14024
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4364
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43353
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 539
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 476
Składniki
Z drożdży, 1 łyżki cukru i 2 łyżek ciepłego mleka przygotować rozczyn, odstawić na 10 minut aby drożdże zaczęły pracować.
Wymieszać w dużym naczyniu pozostałe składniki: mąkę pszenną, pozostały cukier, pozostałe mleko, rozpuszczone i przestudzone masło, sól i jajko, na koniec dodać rozczyn. Wyrobić ciasto (najlepiej mikserem) i odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętość na około 60 minut.
Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, aby je odgazować , lekko zagnieść, razie potrzeby podsypując mąką i rozwałkować na prostokąt.
Prostokąt posmarować miękkim masłem, posypać cukrem i cynamonem, zwinąć w rulon i kroić na równe kawałki.
Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, układać kawałki ciasta wzorkiem do góry jeden, koło drugiego, zostawiając między nimi odstępy.
Ślimaczki przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut aby podrosły.
Wyrośnięte ślimaczki piec w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przy grzaniu góra-dół przez 20 minut, aż nabiorą złotego koloru.
Po wyciągnięciu z piekarnika studzić w foremce, w międzyczasie przygotować polewę: masło, cukier puder, serek kremowy, sól, esencję waniliową i mleko zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji, dekorować przestudzone ślimaczki.