Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie wiecie co zrobić z nadmiarem śliwek? Przygotujcie z nich pyszny deser! Zobaczcie, jak podkreślić smak tych cudownych owoców i wyczarować z nich słodki smakołyk do kawy czy herbaty. Przepis jest banalnie prosty, z jego przygotowaniem poradzą sobie nawet dzieci.
naczynie żaroodporne
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 154
Ten przepis to pomysł na szybką i łatwą do przygotowania domową wędlinę. Mięs...
Odsłon: 472
Bardzo lubimy taki kalafior podany solo lub do drugiego dania, jako zastępstw...
Odsłon: 30
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 1229
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 4724
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 154
Ten przepis to pomysł na szybką i łatwą do przygotowania domową wędlinę. Mięs...
Odsłon: 472
Bardzo lubimy taki kalafior podany solo lub do drugiego dania, jako zastępstw...
Odsłon: 30
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 1229
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 4724
Składniki
Śliwki myjemy, kroimy na pół i wyciągamy pestki. Owoce przekładamy do miski. Dodajemy do nich cukier, cynamon, sok wyciśnięty z cytryny oraz łyżkę skrobi ziemniaczanej. Składniki dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
W oddzielnym naczyniu przygotowujemy kruszonkę. Masło ścieramy na tarce. Dodajemy mąkę i cukier. Składniki zagniatamy ze sobą i rozcieramy między palcami.
Gotową kruszonką przykrywamy owoce.
Śliwki pod kruszonką pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40 minut (do zarumienienia kruszonki).
Zapieczone owoce wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na około 10 minut do wystudzenia. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Podawane z porcją lodów. Smacznego!