Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie wiecie co zrobić z nadmiarem śliwek? Przygotujcie z nich pyszny deser! Zobaczcie, jak podkreślić smak tych cudownych owoców i wyczarować z nich słodki smakołyk do kawy czy herbaty. Przepis jest banalnie prosty, z jego przygotowaniem poradzą sobie nawet dzieci.
naczynie żaroodporne
Taka babka z pewnością wyglądem na stole wielkanocnym będzie się wyróżniała i...
Odsłon: 521
Zapraszam na babeczki niepowtarzalne, w smaku genialne. To kruche ciasto w po...
Odsłon: 4464
Taka babka z pewnością wyglądem na stole wielkanocnym będzie się wyróżniała i...
Odsłon: 521
Zapraszam na babeczki niepowtarzalne, w smaku genialne. To kruche ciasto w po...
Odsłon: 4464
Składniki
Śliwki myjemy, kroimy na pół i wyciągamy pestki. Owoce przekładamy do miski. Dodajemy do nich cukier, cynamon, sok wyciśnięty z cytryny oraz łyżkę skrobi ziemniaczanej. Składniki dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
W oddzielnym naczyniu przygotowujemy kruszonkę. Masło ścieramy na tarce. Dodajemy mąkę i cukier. Składniki zagniatamy ze sobą i rozcieramy między palcami.
Gotową kruszonką przykrywamy owoce.
Śliwki pod kruszonką pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40 minut (do zarumienienia kruszonki).
Zapieczone owoce wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na około 10 minut do wystudzenia. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Podawane z porcją lodów. Smacznego!
Przepisy Desery
Desery
Wielkanocny słodki przysmak z jajkiem
Desery
Ciasto marchewkowe dla wielkanocnego zajączka (bezglutenowe)
Desery
Babka marchewkowa wilgotna
Desery
Kruche ciasteczka wielkanocne
Wielkanocny słodki przysmak z jajkiem
Wielkanoc to krzyż, baranek i obowiązkowo koszyczek. Stworzyłam Wielkanocne s...
Odsłon: 13
Ciasto marchewkowe dla wielkanocnego zajączka (bezglutenowe)
Wielkanoc to doskonała okazja, by delektować się wspaniałymi smakami, a bezgl...
Odsłon: 29