Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie wiecie co zrobić z nadmiarem śliwek? Przygotujcie z nich pyszny deser! Zobaczcie, jak podkreślić smak tych cudownych owoców i wyczarować z nich słodki smakołyk do kawy czy herbaty. Przepis jest banalnie prosty, z jego przygotowaniem poradzą sobie nawet dzieci.
naczynie żaroodporne
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4267
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2549
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 2291
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11202
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4267
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2549
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 2291
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11202
Składniki
Śliwki myjemy, kroimy na pół i wyciągamy pestki. Owoce przekładamy do miski. Dodajemy do nich cukier, cynamon, sok wyciśnięty z cytryny oraz łyżkę skrobi ziemniaczanej. Składniki dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
W oddzielnym naczyniu przygotowujemy kruszonkę. Masło ścieramy na tarce. Dodajemy mąkę i cukier. Składniki zagniatamy ze sobą i rozcieramy między palcami.
Gotową kruszonką przykrywamy owoce.
Śliwki pod kruszonką pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40 minut (do zarumienienia kruszonki).
Zapieczone owoce wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na około 10 minut do wystudzenia. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Podawane z porcją lodów. Smacznego!