Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie wiecie co zrobić z nadmiarem śliwek? Przygotujcie z nich pyszny deser! Zobaczcie, jak podkreślić smak tych cudownych owoców i wyczarować z nich słodki smakołyk do kawy czy herbaty. Przepis jest banalnie prosty, z jego przygotowaniem poradzą sobie nawet dzieci.
naczynie żaroodporne
Kokosowy deser z herbatnikami i słodką, chrupiącą kokosową pierzynką. Deser j...
Odsłon: 8696
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 78
Kokosowy deser z herbatnikami i słodką, chrupiącą kokosową pierzynką. Deser j...
Odsłon: 8696
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 78
Składniki
Śliwki myjemy, kroimy na pół i wyciągamy pestki. Owoce przekładamy do miski. Dodajemy do nich cukier, cynamon, sok wyciśnięty z cytryny oraz łyżkę skrobi ziemniaczanej. Składniki dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
W oddzielnym naczyniu przygotowujemy kruszonkę. Masło ścieramy na tarce. Dodajemy mąkę i cukier. Składniki zagniatamy ze sobą i rozcieramy między palcami.
Gotową kruszonką przykrywamy owoce.
Śliwki pod kruszonką pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40 minut (do zarumienienia kruszonki).
Zapieczone owoce wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na około 10 minut do wystudzenia. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Podawane z porcją lodów. Smacznego!