Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie wiecie co zrobić z nadmiarem śliwek? Przygotujcie z nich pyszny deser! Zobaczcie, jak podkreślić smak tych cudownych owoców i wyczarować z nich słodki smakołyk do kawy czy herbaty. Przepis jest banalnie prosty, z jego przygotowaniem poradzą sobie nawet dzieci.
naczynie żaroodporne
Polecam dzisiaj kaszankę po normandzku, kaszanka bardzo smaczna, prosta w prz...
Odsłon: 1599
Dobrze mieć takie ciasteczka pod ręką, kiedy przyjdzie nam ochota na coś słod...
Odsłon: 571
Bardzo prosta sałatka śledziowa, którą możemy podać gościom na wigilię i w św...
Odsłon: 490
Polecam dzisiaj kaszankę po normandzku, kaszanka bardzo smaczna, prosta w prz...
Odsłon: 1599
Dobrze mieć takie ciasteczka pod ręką, kiedy przyjdzie nam ochota na coś słod...
Odsłon: 571
Bardzo prosta sałatka śledziowa, którą możemy podać gościom na wigilię i w św...
Odsłon: 490
Składniki
Śliwki myjemy, kroimy na pół i wyciągamy pestki. Owoce przekładamy do miski. Dodajemy do nich cukier, cynamon, sok wyciśnięty z cytryny oraz łyżkę skrobi ziemniaczanej. Składniki dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
W oddzielnym naczyniu przygotowujemy kruszonkę. Masło ścieramy na tarce. Dodajemy mąkę i cukier. Składniki zagniatamy ze sobą i rozcieramy między palcami.
Gotową kruszonką przykrywamy owoce.
Śliwki pod kruszonką pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40 minut (do zarumienienia kruszonki).
Zapieczone owoce wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na około 10 minut do wystudzenia. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Podawane z porcją lodów. Smacznego!