Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śliwkowa Fantazja jest jednym z tych ciast, którym nie da się oprzeć. Wystarczy kilka prostych składników oraz nieco wyobraźni, aby przygotować zachwycający deser dla całej rodziny. Gwarantujemy, że wszyscy będą zadowoleni
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 4
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 119
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 4
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 119
Składniki
Zacznij od przygotowania spodu. Herbatniki czekoladowe albo dowolne ciastka rozkrusz jak najdrobniej. Możesz to zrobić z pomocą blendera z funkcją siekania albo torby do przechowywania jedzenia i tłuczka.
Rozpuść masło w rondelku. Wsyp do niego ciastka i wymieszaj. Konsystencja powinna przypominać mokry piasek.
Formę wysmaruj delikatnie tłuszczem i za pomocą łyżki wypełnij ją dokładnie przygotowanym spodem. Pamiętaj o wypełnieniu każdego narożnika. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut.
Śliwki umyj pod bieżącą wodą i każdą z nich przekrój na pół. Wyciągnij pestkę i pokrój jeszcze wzdłuż.
Teraz przygotuj masę serową. Najpierw ubij białka z odrobiną soli na sztywną pianę.
W drugiej misce umieść masło w temperaturze pokojowej i zmiksuj je krótko wraz z cukrem. Dodaj żółtka, a następnie porcjami przekładaj twaróg. Pod koniec wsyp budyń waniliowy. Nie miksuj długo masy, aby się nie napowietrzyła.
Delikatnie z pomocą łyżki wmieszaj pianę z białek.
Na upieczony spód wylej masę sernikową. Wyrównaj łyżką. Ułóż kawałki śliwek. Sernik piecz przez 60-70 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Pod koniec pieczenia możesz też posypać ciasto kruszonką.