Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śliwkowa Fantazja jest jednym z tych ciast, którym nie da się oprzeć. Wystarczy kilka prostych składników oraz nieco wyobraźni, aby przygotować zachwycający deser dla całej rodziny. Gwarantujemy, że wszyscy będą zadowoleni
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13271
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2597
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3746
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4765
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13271
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2597
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3746
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4765
Składniki
Zacznij od przygotowania spodu. Herbatniki czekoladowe albo dowolne ciastka rozkrusz jak najdrobniej. Możesz to zrobić z pomocą blendera z funkcją siekania albo torby do przechowywania jedzenia i tłuczka.
Rozpuść masło w rondelku. Wsyp do niego ciastka i wymieszaj. Konsystencja powinna przypominać mokry piasek.
Formę wysmaruj delikatnie tłuszczem i za pomocą łyżki wypełnij ją dokładnie przygotowanym spodem. Pamiętaj o wypełnieniu każdego narożnika. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut.
Śliwki umyj pod bieżącą wodą i każdą z nich przekrój na pół. Wyciągnij pestkę i pokrój jeszcze wzdłuż.
Teraz przygotuj masę serową. Najpierw ubij białka z odrobiną soli na sztywną pianę.
W drugiej misce umieść masło w temperaturze pokojowej i zmiksuj je krótko wraz z cukrem. Dodaj żółtka, a następnie porcjami przekładaj twaróg. Pod koniec wsyp budyń waniliowy. Nie miksuj długo masy, aby się nie napowietrzyła.
Delikatnie z pomocą łyżki wmieszaj pianę z białek.
Na upieczony spód wylej masę sernikową. Wyrównaj łyżką. Ułóż kawałki śliwek. Sernik piecz przez 60-70 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Pod koniec pieczenia możesz też posypać ciasto kruszonką.