Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Trochę śliwek czeka na Ciebie w kuchni a Ty masz już dość powideł i drożdżowego ze śliwkami? Nic prostszego! Zrób dobry i zdrowy budyń jaglany z dodatkiem śliwki! Klasyka w nowoczesnym wydaniu ???? Podaj go w słoiczku lub szklance, posyp ekspandowaną jaglanką dla lepszego wyglądu i masz deser, który możesz np. zabrać do pracy lub szkoły! A do tego zdrowy i kolorowy! Można go zjeść bez wyrzutów sumienia i spokojnie podać dzieciom ????
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 707
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 589
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3443
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4134
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 912
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 707
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 589
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3443
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4134
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 912
Składniki
Zaczynamy od kaszy. Przepłucz kaszę przed gotowaniem wrzącą wodą – tak pozbędziesz się goryczki. Do gotującej się wody (lub mleka – wtedy budyń będzie bardziej kremowy) wsyp kaszę. Gotuj około 8 minut i wyłącz. Pozostaw do napęcznienia na około 20 minut. Po tym czasie przestudź kaszę.
Kiedy kasza stygnie zajmij się śliwkami. Umyte, przekrój na pół i wyjmij pestkę. Wrzuć do małego rondelka i smaż dopóki puszczą sok i zrobi się z nich dżemik – około 5 minut. Jeśli lubisz słodkie desery dołóż pod koniec gotowania daktyle bez pestek.
Powstałą masę śliwkową zblenduj, zmiksuj z przestudzoną kaszą jaglaną do powstania gładkiej masy o konsystencji budyniu. Przełóż do słoiczka i jeśli chcesz udekoruj ekspandowaną jaglanką oraz pokrojoną śliwką – jak na zdjęciach